No és la primera vegada que l'exministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja vincula ETA amb el procés i deixa anar unes quantes perles seguides. Ho havia fet l'1 de març, quan va deixar anar que "ETA no està derrotada perquè a Catalunya avança el procés", i després, dos dies més tard, el 3 de març, en què va assegurar que el diàleg no funcionarà a Catalunya "igual que no va funcionar" amb la banda terrorista.

Ara Mayor Oreja ha tornat a la càrrega. Ho ha fet en una entrevista a OKDiario, on no ha tingut pèls a la llengua a l'hora de dir que "a Navarra part del govern és d'ETA. I Catalunya, evidentment, està en un projecte de ruptura que és el projecte d'ETA". L'exministre de José María Aznar ho ha repetit diverses vegades, tot assenyalant que "no hi ha fi de l'organització terrorista", sinó que "hi ha hagut un moment en què ETA ha deixat de matar i ser a l'avantguarda del moviment nacionalista".

És en aquest moment quan lliga el terrorisme d'ETA amb el "projecte de ruptura" de Catalunya, un projecte que, subratlla, "està viu a Catalunya" perquè la banda "no és només una organització terrorista", sinó que "és un projecte polític de ruptura nascut per trencar Espanya". 

El projecte d'ETA

Després de deixar anar que el projecte d'ETA és també el projecte de Catalunya, Mayor Oreja comença a afalagar el govern del PP de llavors. "El que vam aconseguir amb tot allò, des de l'enfortiment de l'estat de dret, és posar fi a aquella avantguarda, és a dir, pràcticament vam deixar que l'organització quasi desaparegués". Això sí, aprofita per posar damunt la taula que, tot i això, "el projecte polític encara no ha acabat".

L'exministre d'Aznar assegura que l'acord polític al qual van arribar amb el pacte d'Estella el 12 de setembre del 1998 per avançar en el procés de diàleg no va agradar als nacionalistes perquè "ells van témer en el seu conjunt que allò no només fos el final d'ETA, sinó també el final del nacionalisme". 

Va ser llavors —sempre en paraules de Mayor Oreja— "que el nacionalisme en el seu conjunt va determinar una treva trampa, que va significar una dècada de treves d'ETA, per avançar en el seu projecte polític. Però van deixar de matar". "Tot això —insisteix— no ens ha de donar a entendre que va ser el final d'ETA; significa, essencialment, una nova etapa en què Espanya ha d'afrontar un projecte de ruptura més sofisticat".