El periodista Max Pradera, analista de Tot es mou, ha manifestat en aquest programa de TV3 que "la independència de Catalunya és un invent d'Artur Mas i la dreta catalana" (sic).

"Crec que la possibilitat d'independència catalana com a ideal està bé, com el Quixot tenia com a ideal d'amor Dulcinea del Toboso. Però crec que això és un invent d'Artur Mas i la dreta catalana. Quan Rajoy li diu que no a l'agència tributària catalana, que era el que en definitiva buscava Artur Mas, el que fa la dreta catalana és dir: com que no em dones el que és menys, ara et demano el que és més, la independència del país", ha assegurat.

Segons Pradera, a partir d'ara la reivindicació independentista anirà baixant, amb la taula de diàleg. "És un invent que anirà baixant a poc a poc. I no vol dir que els catalans s'hagin d'abaixar els pantalons i quedar-se com estan. Crec que s'arribarà a unes quotes més grans d'autonomia encara, tot i ser molt grans les quotes d'autonomia que ja hi ha a Catalunya", ha afegit.

TV3 ha presentat la connexió amb l'epígraf de "La taula de diàleg, vista des de 600 km", en al·lusió a com ho veuen a Madrid.

L'anàlisi de Pradera ha provocat hilaritat i indignació a la xarxa, a parts iguals, i aquests han estat alguns dels comentaris. 

"2021", s'ha limitat a dir el periodista Albano-Dante Fachin per destacar que passen els anys i res no canvia.

Fachin

 

"Pensament cis M30 en tota la seva esplendor", ha ironitzat el també periodista Antonio Baños.

antonio baños1

 

Altres reaccions han estat les següents:

enterares

 

marcsallas

 

savall

aznar

carallot

 

El primer intent independentista després de la progressiva unió de les corones de la península Ibèrica data del 1641, quan Pau Claris va decretar la República catalana. La Guerra de Successió del segle XVIII també va ser un intent de mantenir el poder amb un model confederal, però amb la derrota del 1714 Catalunya va passar a ser regida per les directrius del Consejo de Castilla.

En l'etapa moderna, l'independentisme català reneix quan Espanya perd les colònies de Cuba i Filipines el 1898, fins al punt que l'actual bandera independentista catalana està inspirada en la de la secessió cubana.