El president de la República Italiana, Sergio Mattarella, ha encarregat al fins ara titular de la cartera d’Exteriors, Paolo Gentiloni, que assumeixi el Govern d’Itàlia i configuri un nou equip interí fins que es convoquin eleccions.

Gentiloni, de 62 anys i fundador del Partit Demòcrata, és un home de confiança del primer ministre dimissionari, Matteo Renzi. També té bona relació amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov. Va ser ministre de Comunicacions amb Romano Prodi.   

Gentiloni aconseguirà el suport de les dues cambres del Parlament però el seu Govern haurà d’aprovar de forma imminent una nova llei electoral per celebrar eleccions en el termini d’uns mesos.

A banda de la redacció de la llei electoral, el nou primer ministre haurà d’encarar el rescat del tercer banc italià, el Monte dei Paschi di Siena (MPS), que necessita una recapitalització per valor de 5.000 milions d’euros, i també l'aprovació dels pressupostos. Els comptes que va proposar Renzi estan pendents de l'aprovació al Senat. 

El ‘no’ a la reforma constitucional

Renzi va presentar la dimissió després que els italians giressin l’esquena a la reforma constitucional que havia impulsat el Govern el 4 de desembre passat. L’ex-primer ministre, però, no descarta tornar a presentar-se com a candidat quan es convoquin eleccions.

“Als milions d’italians que volen un futur d’idees i esperança per al nostre país, els dic que no ens cansarem de tornar a intentar-ho”, ha escrit en una carta oberta al seu perfil de Facebook.