L’exministra de Sanitat, Ana Mato, declara aquest dilluns com a presumpte partícip a títol lucratiu dels beneficis en relació a la primera època Gürtel (1999-2005). En la seva declaració, Mato ha insistit que va ser el seu exmarit, Jesús Sepúlveda, qui estava encarregat d’abonar les despeses de la decoració de l’aniversari de la seva filla petita, i ha descartat que això ho hagués fet "un tercer", tal com s'havia apuntat inicialment.

La Fiscalia considera que Mato es va beneficiar de determinats regals que Correa va fer al seu llavors marit i que van consistir en viatges, festes i celebracions per a tota la família. Li reclama per això 28.468 euros.

“Les celebracions familiars que s’han fet, que són escasses i de les quals estem parlant, són unes celebracions infantils de la meva filla petita, les vam celebrar a casa, jo mateixa les vaig organitzar, però va ser Jesús Sepúlveda qui es va encarregar de contractar la decoració de la festa. Va anar a càrrec d’ell, ja que va ser ell qui ho va encarregar”, ha dit Mato.

Mato també ha insistit que ella mateixa i el seu exmarit eren “independents econòmicament”.

Sepúlveda va ser exalcalde de Pozuelo de Alarcón i exsenador del Partit Popular. Presumptament, l’empresari Francisco Correa contractava empreses fictícies amb la col·laboració de l’Ajuntament.  

PP i regidors

A més del PP i Ana Mato, el tribunal ha cridat a declarar aquest dilluns la tercera partícip a títol lucratiu en aquesta causa: Gemma Matamoros, exregidora a Las Rozas i esposa de qui va ser alcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega, un dels 37 acusats en aquest macrojudici i que s'enfronta a 50 anys de presó.

Fins ara, els responsables civils no havien hagut de presentar-se personalment, perquè podien estar representats pels seus advocats, però la Fiscalia ha cregut convenient –un cop conclosa la fase de l'interrogatori als acusats– que declarin davant del tribunal com a testimonis dels beneficis que van gaudir de la trama altres acusats.

En concret, Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo que va estar casat amb Ana Mato en aquesta època i a qui li demanen en aquest judici 15 anys de presó per rebre regals del líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, a canvi d'adjudicacions, entre aquests regals hi havia un Jaguar o un Range Rover.

En una situació similar es troba la dona d'Ortega, a la qual la Fiscalia ha demanat el pagament de 45.066 euros.

No obstant això, la condició d'esposes els permetrà acollir-se a l'article 416 de la Llei d'enjudiciament criminal (Lecrim) que eximeix de declarar en contra del cònjuge, que en aquest cas és l'acusat lligat a la responsabilitat civil que se'ls reclama, per la qual cosa és probable que no declarin.

El tribunal per majoria, "que no per unanimitat" –com va matisar el president Àngel Hurtado–, va acordar citar-les "expressament perquè les volen escoltar" i ha afegit després que també havia d'estar present el PP, persona jurídica a la qual la Fiscalia reclama 245.492 euros pels beneficis que va obtenir de Gürtel a través dels seus exalcaldes a Pozuelo i Majadahonda.

A l'inici del judici, en la fase de qüestions prèvies, l'advocat del PP, Jesús Santos, ja va demanar retirar l'exigència de responsabilitat civil al partit davant la "plena indefensió" creada per la falta de "concreció" dels fets pels quals s'atribueix a la formació un lucre de la trama. També va qualificar d'"equívoca i inadequada" la designació del PP com a partícip a títol lucratiu, i ha apuntat "a la magnitud mediàtica" que té cridar a declarar el PP en aquest procés i ha considerat que, en tot cas, la Fiscalia i les acusacions havien de reclamar aquesta responsabilitat civil als grups municipals de Pozuelo i Majadahonda.

Després de la compareixença dels responsables civils, el tribunal tenia previst començar dimarts amb els testimonis, però la condemna imposada en el cas Fitur als principals acusats en la primera època de Gürtel, Francisco Correa, Pablo Crespo i "El Bigotes" ha motivat la suspensió de les sessions programades després de dilluns.

Tots tres han estat citats dimarts pel tribunal valencià que els ha condemnat ara per a la celebració d'una compareixença en què es determinarà si davant la gravetat de les penes imposades, 13 anys a Correa, han d'ingressar a la presó.

Un cop s'aclareixi la seva situació, el tribunal ha de fixar nova data per als testimonis. Han estat cridats al voltant de 300, entre ells cinc exministres –Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja i Javier Arenas– i l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre.