Preocupació al govern local de Mataró per la coincidència aquest diumenge d'una plantada de creus grogues, una protesta unionista i una triatló. Tot alhora i al mateix punt on se celebra la competició esportiva. Aquest és el principal maldecap que pateix ara l'executiu municipal de Mataró que, de moment, ja ha avisat que no tenen permís del Departament de Territori —intervingut encara pel govern espanyol— per celebrar la protesta sobiranista.

L'alcalde socialista de la capital del Maresme, David Bote, ha respòs la ja famosa carta als edils del delegat del govern del PP a Catalunya, Enric Millo, on els advertia que havien de retirar els símbols independentistes de l'espai públic i li ha fet saber que ell no té competències municipals per frenar l'"ocupació de les platges", sinó que això correspon al Departament de Territori i Sostenibilitat intervingut, encara, per l'executiu de Mariano Rajoy sota l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Ara bé. Bote també ha mostrat la seva "preocupació" per la coincidència d'aquests tres esdeveniments, malgrat ha subratllat que hi ha un ampli dispositiu policial preparat per l'ocasió per evitar, d'aquesta manera, que es produeixin situacions de "conflictivitat".

Llibertat d'expressió?

"No em cansaré de fer públicament una crida al seny i a la serenor des del respecte a la llibertat d’expressió", ha volgut deixar clar l'alcalde de Mataró, al mateix temps que ha enviat un missatge clar a la ciutadania sostenint que "com a alcalde m’he proposat el ferm compromís de vetllar per la convivència". I ho ha destacat així sobretot tenint en compte els ferits de Canet, quan una vintena d'encaputxats retirava les creus grogues de la platja.

La plantada de creus grogues ha estat convocada per l'ANC, que ha convocat els mataronins a partir de les 8 del matí i fins les 7 de la tarda a plantar i vigilar les creus per simbolitzar la "mort de la democràcia a l'estat espanyol".

Tanmateix, però, la Junta de Seguretat Local de Mataró s'ha reunit d'urgència aquest matí, on han conclòs que tant la policia local com els Mossos intervindran per aturar la plantada de creus, motiu pel qual Bote ha tornat a insistir en què "tothom s'ho repensi", perquè, a més, ha subratllat que l'ANC no té autorització de Territori per celebrar la plantada. Ara bé. El departament continua governat pel 155.