El jutge que investiga les persones que acompanyaven Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya ha ofert declarar voluntàriament a una d'elles, l'empresari Josep Maria Matamala, ja que en ser ara senador està aforat i en cas d'investigar-lo, el tribunal adequat seria el Suprem.

En un acte, el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón accepta la personació com a querellat de Matamala i notificar-li el sumari de la causa perquè pugui "exercir la seva defensa en la forma que consideri oportú", al temps que li dona la possibilitat de declarar d'acord amb l'article 118 de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

En qualsevol cas, el magistrat indica que esperarà a elevar una possible petició d'imputació al Suprem a què conclogui la investigació de la causa, que va reobrir l'Audiència Nacional el gener passat contra els quatre acompanyants (Matamala, dos mossos i l'historiador Josep Lluís Alay) en estimar el recurs de la Fiscalia contra l'arxiu acordat per l'anterior instructor.

En l'acte en què li ofereix declarar, el jutge té en compte la "característica singular" de Matamala com a senador de Junts per Catalunya, "que ha de ser objecte d'atent i curós anàlisi", ja que ara "gaudeix de les prerrogatives d'inviolabilitat, immunitat i capacitat especial".

"No són suficients sospites o conjectures"

Afirma, citant jurisprudència del Suprem en aquests casos, que abans d'enviar, si ho creu convenient, una petició d'imputació a l'alt tribunal es requereix que, d'allò investigat, "s'imputi la persona aforada de manera inequívoca i directa la comissió o implicació en un fet o fets concrets" que poguessin ser delictius.

"No són suficients sospites o conjectures, sinó indicis fundats i seriosos que permetin establir una imputació amb una probabilitat més exigent", recorda el magistrat. Per això, creu que abans de prendre una decisió sobre Matamala cal esgotar la instrucció de la causa, "a fi de permetre's una més fundada decisió" sobre la seva participació en fets que puguin ser delicte.

"Existeix doncs l'obligació de donar oportunitat al querellat d'exercitar tots els drets que li confereixi la llei per a la seva defensa: donar-li la facultat d'assumir la condició de part, prendre coneixement de totes les actuacions, declarar voluntàriament com a persona investigada davant l'instructor, aportar documents, proposar proves i participar en les diligències probatòries", afirma.

La immunitat de senador

Després de ser elegit senador per Girona a la llista del partit de Puigdemont i d'arribar a Girona procedent de Bèlgica, on era amb Puigdemont des que es va exiliar, Matamala va comentar als periodistes que va acceptar concórrer a les eleccions per disposar d'"immunitat" i va admetre que aquest nou càrrec li oferirà certa "protecció" davant la justícia espanyola

Aquest cas es va tornar a obrir per decisió de la Sala penal de l'Audiència tenint en compte que els investigats necessàriament havien de conèixer "la situació de fugit de la justícia" de Puigdemont quan el van acompanyar en el seu viatge en automòbil des d'Estocolm (Suècia) fins a Alemanya, on va ser detingut el 25 de març del 2018 en compliment d'una euroodre cursada pel jutge del Suprem instructor del procés, Pablo Llarena.

L'anterior jutge instructor, Diego De Egea, havia acordat aixecar-los la imputació amb l'argument que no sabien que s'havia reactivat dos dies abans l'ordre de detenció contra Puigdemont, però la Fiscalia va recórrer al·legant que era conegut que el president a l'exili i altres membres del seu govern estaven sent investigats per rebel·lió i no havien comparegut davant del jutge a Espanya.