A Madrid, els actes del Dia de la Constitució, s'han iniciat amb l'hissat d'una mastodòntica bandera espanyola a la plaça de Colon. En concret, la insígnia té una superfície propera als 300 metres quadrats, pesa 35 quilos i està subjecta a un màstil de 50 metres d'alçada, que té un pes d'unes de 20 tones.

En l'hissat de la bandera, han intervingut la Companyia Mixta d'Honors, composta per quatre Seccions d'Honors, de 27 membres cada una, que integren les Seccions del Regiment Immemorial del Rei núm. 1 de l'Exèrcit de Terra, l'Agrupació d'Infanteria de Marina de l'Armada, el Grup de Seguretat de l'Agrupació del Quarter General de l'Exèrcit de l'Aire i el Grup de Reserva i Seguretat núm. 1 de la Guàrdia Civil. A més, en l'acte, també hi participa la Unitat de Música de l'Agrupació d'Infanteria de Marina de Madrid.

Hissat solemne

En realitat, el tercer dimecres de cada mes s'efectua l'hissat d'aquesta bandera amb caràcter ordinari, però en tres ocasions a l'any es perpetra amb un caràcter extraordinari que es denomina Hissat Solemne.

El primer es realitza el 15 de maig, en ocasió de la festivitat de San Isidro. El segon és el 19 de juny, aniversari de la proclamació del Rei. Finalment, el 6 de desembre, Dia de la Constitució, se celebra l'últim de l'any i és copresidit pels presidents del Congrés i el Senat.

Així doncs, aquest any ha comptat amb la presència de les presidentes del Congrés i Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, respectivament. També hi han assistit a l'acte el Cap d'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Miguel Villarroya, els caps dels dos exèrcits i l'Armada i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez.

A partir del 2021 s'inclourà en el calendari un dia més d'Hissat Solemne, un acte que es realitzarà el 12 de juliol i estarà presidit pel president del Tribunal Constitucional.