Junts per la República, el partit que fa costat a la llista de Ferran Mascarell a l'Ajuntament de Barcelona, està estudiant afegir-se a la candidatura que integren ERC, EH-Bildu i BNG a les eleccions europees amb el nom Ara Repúbliques, segons diverses fonts del partit consultades per El Nacional. La candidatura Ara Repúbliques estarà liderada per Oriol Junqueras, empresonat a Lledoners, i tindrà com a número dos Diana Riba, companya de Raül Romeva, també empresonat. Això no obstant, des de la secretaria general del partit s'ha negat que la voluntat de la formació sigui sumar-se a aquesta llista.

Fonts de Junts per la República asseguren que s'han posat en contacte amb Bildu i que la formació basca "no veuria malament" la iniciativa. Així mateix, han demanat una entrevista amb ERC per abordar aquesta possibilitat. En qualsevol cas, admeten que tot plegat està "molt verd" encara.

Per contra, en saber-se aquesta informació, des de la cúpula de JxRep s'ha fet públic un comunicat rebutjant la possibilitat de sumar-se a aquesta coalició.

Al capdavant de Junts per la República figuren alguns dels independents que el 21-D van integrar la candidatura de JxCat, i de fet s'ha situat entre els seus impulsors el president del grup, Jordi Sánchez. Integren la direcció del partit Toni Morral, Pep Riera, Isabel Ferrer, Agustí Colomines, Quim Jubert, Ferran Mascarell, Mercè Alegre, Salvador Vergès, Maria do Carmo Marques Pinto, Xavier Altadill, Salwa El Gharbi i Ricard Domingo.

JxRep, que es va inscriure en el registre de partits polítics del ministeri d'Interior el passat mes de juliol, va anunciar aquest estiu que s'adheria a la Crida que impulsa el president Carles Puigdemont amb la voluntat de promoure llistes independentistes transversals i de consens a les eleccions.

No obstant, després de constatar la impossibilitat d'articular una llista unitària a les municipals de Barcelona, Mascarell va anunciar la seva candidatura a la capital catalana. El PDeCAT va mostrar públicament el seu malestar davant la decisió.

De moment, i després que la CUP va desestimar optar als comicis europeus, el 26 de maig hi haurà dues candidatures independentistes per a l'Eurocambra, la que encapçalarà Junqueras, i la que s'impulsa des del PDeCAT, per liderar la qual s'hauria ofert Jordi Turull, també empresonat a Lledoners.