L'exconseller i delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, ha decidit concretar la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona. Després de difondre els darrers dies diferents vídeos amb reflexions sobre qüestions de ciutat, té previst fer pública dilluns vinent la seva proposta i els noms d'algunes de les persones que l'acompanyaran. Els impulsors de la candidatura de Mascarell no amaguen, no obstant, que mantenen la voluntat d'afavorir una plataforma sobiranista de consens. 

Mascarell es presentarà com a candidat independent, però comptarà amb el suport de Junts per la República, que integren membres de JxCat partidaris de la unitat de l'independentisme i de la confluència en la Crida que impulsa Carles Puigdemont

La de Mascarell serà la quarta candidatura independentista que saltarà a la cursa de la capital catalana, després que ERC ha designat com a candidat Ernest Maragall; el PDeCAT, a Neus Munté; i el moviment Primàries Barcelona, impulsat per Jordi Graupera i l'ANC, ha posat en marxa el procés per escollir el seu candidat.

De moment, Esquerra ha deixat clar que no té interès en una llista d'unitat, mentre que les converses sobre l'encaix del PDeCAT i la Crida de Puigdemont segueixen sense resultats. El president del PDeCAT, David Bonvehí, demanava aquest dilluns paciència i prudència a les veus del seu partit que es mostren inquietes per aquest tema.

Direcció de JxRep

L'estratègia de Junts per la República amb la candidatura de Barcelona es va concretar en una assemblea celebrada aquest dissabte on es va aprovar el programa polític i l'estructura d'aquest moviment, que es proposa ser una plataforma política per impulsar la Crida.

En l'assemblea, Junts per la República va escollir la seva direcció, que integren Pep Riera, Isabel Ferrer, Agustí Colomines, Quim Jubert, Toni Morral, Ferran Mascarell, Mercè Alegre, Salvador Vergès, Maria do Carmo Marques Pinto, Xavier Altadill, Salwa El Gharbi i Ricard Domingo. La funció de portaveu quedarà en mans de la diputada de JxCat Aurora Madaula

Fonts d'aquest partit asseguren que la decisió d'impulsar la candidatura obeeix a la voluntat d'afavorir una síntesi entre les diferents propostes i evitar anar a remolc d'unes candidatures molt polaritzades per la dinàmica dels partit.

"Proposta per guanyar"

Tant Mascarell com Junts per la República, han fet nombroses crides a la unitat a les eleccions municipals a Barcelona, però amb escassos resultats. Ara pretenen que la seva irrupció a la cursa es converteixi en un revulsiu per afavorir l'acostament. En qualsevol cas, Mascarell, que va ser regidor a Barcelona amb Pasqual Maragall, fa vuit mesos que treballa amb un equip de col·laboradors en una proposta per a la ciutat "capaç de guanyar les eleccions", segons fonts del seu entorn.