El delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Ferran Mascarell, assegura que a la capital espanyola hi ha "molt de diàleg", però no hi ha negociació entre les dues administracions per pactar un referèndum. Mascarell atribueix la responsabilitat d’aquesta situació a l’executiu “immobilista i ineficient” de Mariano Rajoy, el qual treballa “per dividir la societat catalana”.

En una entrevista en el 3/24, el delegat s'ha mostrat convençut que l'anomenada 'operació diàleg' tan sols és "propaganda". Considera que dins del Govern central no hi ha diverses sensibilitats sobre les qüestions i demandes que es fan des del Govern català, sinó que només existeix una única posició, la de Rajoy i el seu nucli.

D’altra banda, Mascarell ha detallat que el procés sobiranista suscita molt interès a Madrid. “Mentre hi ha el problema català no es parla de res més, la política espanyola gira al voltant d’això i la realitat social sembla no preocupar a ningú del país amb l’atur més alt d’Europa”, ha criticat.

En aquest sentit, l’exconseller de Cultura s'ha referit a la incapacitat històrica d'Espanya per reformar-se i s'ha basat en el fet que existeix un "nucli dur" de l'Estat que "no vol canviar res perquè sap que quedaria fora de joc".