El delegat del Govern a Madrid i exconseller, Ferran Mascarell, ha anunciat aquest dilluns la seva candidatura per optar a l'alcaldia de Barcelona de forma "independent" i sense cap partit darrere. Amb tot, ha insistit a apel·lar a la unitat de l'independentisme i ha assegurat que intentarà aquest acord fins al "darrer moment".

"Sóc una persona independent i he pres la decisió des d'un punt de vista estrictament personal", ha remarcat Mascarell aquest dilluns en roda de premsa, en què ha recordat que va deixar el PSC el 2010 i que des d'aleshores no ha militat en cap altre partit malgrat haver ocupat càrrecs al Govern. La seva candidatura es presentarà sense sigles i anirà acompanyat de les persones que han decidit fer-li costat.

"Vull ser l'alcalde d'aquesta ciutat i fer-ho envoltat d'un equip que representa la ciutat, a través d'un projecte que engresqui tothom i que hi pugui participar tothom", ha assegurat.

Unitat independentista

Tot i aquest pas, Mascarell ha insistit en la crida per la unitat de l'independentisme i ha assegurat que seguirà "lluitant" per aconseguir aquesta unitat. "Tinguem-ho clar: unitat per construir una gran majoria a la ciutat. Perquè això és el que permet transformar-la. La primera crida és a favor de la unitat. Hem treballat des del primer minut per aquesta unitat que no ha sortit. Aquí emplaço a tots, a la gent d'ERC, del PDeCAT, a tothom. Sobiranisme, sí. I amb el millor projecte de ciutat possible", ha explicat.

De fet, Mascarell ha expressat durant la intervenció el seu suport a la Crida de Carles Puigdemont, tot i que ha destacat que el seu no és un projecte de la Crida. "La Crida no té un equip de direcció que prengui mesures estratègiques encara. Avui per avui a la ciutat de Barcelona no té candidat i probablement no en tindrà", ha subratllat recordant que aquest moviment es presentarà allà on hi hagi acord.

Ha deixat clar que la seva voluntat és anar primer i anar a guanyar. De fet, ha argumentat el pas endavant que avui ha anunciat pel fet que no es podia seguir esperant que els debats a les direccions dels partits polítics donin resultat com si les eleccions fossin molt lluny, quan estan aquí mateix. Pel que fa les primàries, ha subratllat que serveixen per decidir l'ordre d'una llista, però no un projecte de país.

Així mateix, el candidat ha fet una crida a "l'ambició". "Estem a la prehistòria de la nostra pròpia capacitat de transformació. Hi ha massa murs mentals i polítics que ens condicionen", ha advertit Mascarell, que ha denunciat que Catalunya es troba en una "operació d'Estat" per quedar governada per "un determinat populisme espanyolista".

"Venim a guanyar les eleccions, perquè aquestes eleccions es poden guanyar", ha assegurat el candidat. Tant Mascarell com Agustí Colomines, que fa costat a la candidatura, han subratllat la transcendència i la necessitat d'aconseguir un govern sobiranista per a la ciutat en el ple debat independentista.

Mascarell ha anunciat que el mes de gener presentarà l'agenda per a la ciutat, que ha descrit com a "revolucionària", perquè Barcelona necessita una "revolució conceptual".

La candidatura es finançarà amb suport popular. "Funcionarà amb el suport de les persones que viuen a la ciutat, no tenim res més, però és molt. No us imagineu lobbies amagats donant-nos recursos. Comptem essencialment amb la gent i estic convençut que moltes persones ens ajudaran", ha explicat.