L'expresident de la Generalitat, i també del PDeCATArtur Mas, ha fet una crida al sobiranisme que no deixi que "aflori el verí de la desunió" perquè és el "perill més gran", a parer seu. Ho ha fet en la intervenció en l'assemblea nacional de la formació demòcrata, en què ha recordat la frase de l'expresident espanyol José María Aznar que abans es trencarà Catalunya que Espanya. Ha afirmat que ni el 155 ni la repressió han pogut acabar amb la majoria independentista al Parlament.

"Us prego que ho tingueu sempre present. La unitat no pot ser només una pantalla per quedar bé, sinó una actitud per fer el bé que necessita el país", ha recalcat. En un retret velat a ERC, ha dit que "és molt fàcil parlar d'unitat si després no es practica", i s'ha referit al xoc d'aquesta setmana entre JxCat i ERC al voltant de la substitució temporal dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem: "Ho hem vist els últims dies i no em refereixo a aquesta assemblea".

Mas també ha afirmat que hi ha gent que clama perquè el sobiranisme no faci "ni un pas enrere" i ha demanat que no es parli tant de passos enrere, sinó de "concentrar-nos com fem els passos endavant". 

Finalment, l'expresident també ha tingut unes paraules de crítica a l'estat espanyol, quan ha dit que la justícia espanyola "ha fet un Brexit de l'europea".