Després del judici del 9-N celebrat la setmana passada contra l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, Mas ha tornat a ocupar la primera línia de la política. El dilluns va participar en el col·loqui “Les urnes a judici” a l’Ateneu Barcelonès i aquest dimarts ha pronunciat una conferència a la Universitat Pompeu Fabra, sota el títol de “Del 9-N a l’Estat propi”.

Després de respondre aquest dilluns a les paraules de Rajoy -en què el president del Govern comparava el procés d’independència amb una “amputació dolorosa”-, i criticar la judicialització de la política portada a terme per l’Estat, Mas -partidari de “corregir el rumb de col·lisió”- ha subratllat aquest dimarts que una sentència absolutòria en el judici del 9-N seria un “missatge potent” a favor del diàleg.

Tot i aquesta mà estesa al diàleg, Mas ha assegurat que les forces independentistes no abaixaran el cap davant les amenaces: “El sobiranisme no aixecarà la bandera blanca de la rendició”, ha indicat. Per aquesta raó, l’expresident ha destacat la importància de mantenir les forces sobiranistes unides. "Si arribem febles i desunits, pringuem", ha assegurat Mas, que ha fet una crida a l'entorn de Podem, ICV i els comuns perquè tinguin les "posicions definides" sobre la independència, perquè en "un referèndum o plebiscit s'han de mullar-se del tot".

Futur polític

Sobre el seu futur polític, Mas ha parafrasejat la CUP per subratllar que algú “em volia enviar a la paperera de la història” però ha assegurat que no l’han “enviat al cementiri”. En aquest sentit, l’expresident ha deixat la porta oberta a tornar a ser cartell electoral. “Necessàriament seré candidat? No; Vol dir això que segur que no ho seré? Tampoc”.

"Actitud modèlica" en les mobilitzacions

Mas ha pronunciat la seva conferència minuts després que Anna Maria Magaldi, fiscal en cap de Barcelona, critiqués els insults que va rebre a les portes del judici, un incident en què, segons ella mateixa ha remarcat, “va arribar a témer per la seva integritat”.

Com a resposta a les declaracions de Magaldi, Mas ha afirmat que és “reprovable” que hi hagi “dos o tres” que es comportin així però ha remarcat l’”actitud modèlica” dels sobiranistes, que han demostrat tenir un “comportament espectacular” en les mobilitzacions dels últims anys.

“Com que el judici no els ha sortit bé, ara intenten presentar el moviment sobiranista com a intolerant”, ha assegurat l’expresident. Al mateix temps, Mas ha considerat que l’Estat ha “perdut” el judici en “l’arena política i al carrer” i ha afirmat que hi ha una “oportunitat d’enviar un senyal en el sentit de ‘deixeu-vos de tribunals i fiscalies i comenceu a fer política’”.