La fiscal en cap de Barcelona, Anna Maria Magaldi, ha explicat avui la seva versió dels fets sobre els insults que diu que va rebre divendres passat en sortir del judici del 9-N. Assegura que va témer per la seva integritat: "Vaig témer per la meva integritat. No sabia el que podia passar". I també que estudiarà si la conducta del jove que se li va acostar fent el retret d'asseure al banc dels acusats Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per posar les urnes és constituïu de delicte. 

"Estudiarem si els fets encaixen en algun tipus penal i incoarem les diligències", ha dit Magaldi sobre el jove que se li va acostar. També ha demanat les càmeres del TSJC. "Amb el cap fred, sentit comú i amb estudi" valoraran si investiguen el jove que la va increpar.

Magaldi ha detallat fil per randa tot el que va passar des que va sortir per la porta del TSJC fins que marxa. La seva versió no discrepa gaire de la del jove que la va increpar.

La fiscal en cap de Barcelona va trucar després dels fets al fiscal del 9-N, Emilio Sánchez Ulled, per si estava bé. Sánchez Ulled estava dinant i no s'havia assabentat de res. Després va trucar al fiscal general de l'Estat i va enviar diversos missatges de Whatsapp a altres fiscals de Barcelona. A partir d'aquí la FGE va enviar la nota de premsa de suport a Magaldi i condemnant els fets.

Els fets segons Magaldi

La fiscal en cap de Barcelona va sortir del Palau de Justícia un cop acabada la sessió del matí del judici del 9-N: "Sóc molt fumadora i portava unes quantes hores sense fumar. Davant meu hi havia un grup d’unes 20 o 30 persones que estaven al darrere d'unes tanques, al costat, un nombre indeterminat de càmeres de televisió, i caminant per la vorera vaig poder veure els tres acusats d’esquena que caminaven direcció a la Ciutadella".

Anna Maria Magaldi explica la baixada per les escales i justifica la seva actitud desafiant amb els manifestants: "Vaig començar a baixar les escales. A la segona, van començar els crits de 'fora, fora, fora la justícia espanyola'. Jo no podia baixar corrent les escales, abaixar el cap i sortir corrent d'aquella situació. S’estaven dirigint a mi com a membre d'una institució de l'Estat. Per això em vaig mantenir dreta, ferma i mirant aquelles persones, durant uns segons que em van semblar interminables.  Aquesta actitud m'imagino que no devia agradar els ciutadans".

Magaldi descriu els crits que se senten dels concentrats davant el Palau de Justícia: "Feixista, merda, ets una merda, vés-te'n de Catalunya, fora!".

La fiscal remarca al llarg de la roda de premsa que no provoca en cap moment el grup que l'escridassa: "Els miro, no els insulto, ni faig botifarra i els trec la llengua".

És quan ja està a la vorera caminant passeig Lluís Companys amunt quan veu Lucas Senollosa creuant en diagonal cap a ella a l'altura del carrer Almogàvers, Magaldi afirma: "Vaig témer per la meva integritat. No sabia el que podia passar. No portava res a les mans. Això em va tranquil·litzar. Vaig veure una furgoneta de Mossos que van de negre, armats. En veure que l’individu no parava la seva carrera, vaig aixecar la mà demanant ajuda. Se'm va acostar cridant i, amb una mirada que no oblidaré mai, em va dir: 'Tu ets la Fiscalia, tu ens condemnes per posar les urnes, quina vergonya'”.

A la qual cosa Magaldi va respondre: "Jo no sóc la fiscal, sóc la Fiscal en cap de Barcelona, són els jutges qui condemnen".

La fiscal prossegueix l'explicació amb la resposta del jove: "'Sí que ets la Fiscalia, aquells m’ho han dit i tu ets la que ens condemnes'. Vaig veure –prossegueix Magaldi– que no tenia cap sentit seguir parlant amb aquesta persona i vaig començar a marxar. El mosso se’l va endur i ens va acompanyar caminat un mosso de paisà".

"I aquests són els fets. Això és el que va passar", ha conclòs Magaldi.

En diversos moments de la roda de premsa, la segona que fa des que és fiscal en cap de Barcelona des del 2012, ha anat repetint sobre el jove que la va increpar: "No havia vist mai reflectida en la mirada l’odi d’aquesta persona. No ho oblidaré mai". I ha afegit: "Aquesta cara la tinc gravada. Saltava i aixecava els punys".

La fiscal en cap de Barcelona admet que només va ser un jove qui es va dirigir a ella, tot i els crits anteriors de la vintena, però en cap cas ha mantingut que es va sentir assetjada per un grup de radicals, com deia el comunicat de la Fiscalia General de l'Estat.

"Jo no sóc altra gent, sóc la fiscal en cap de Barcelona"

Anna Maria Magaldi ha volgut deixar clar que representa una institució de l'Estat i que insultar-la a ella no és el mateix que insultar qualsevol altra persona: "Jo no sóc altra gent, sóc la fiscal en cap de Barcelona". 

Magaldi ha volgut remarcar que, tot i que els crits d'aquests dies s'han dirigit a tothom, igual que passa en concentracions de rebuig per altres motius i a diferents càrrecs, inclosos els electes, no té per què admetre que la increpin: "Jo no sóc un polític i això no va en el càrrec. I malament seria que hi arribés a anar".

Amb un to indignat, però també de víctima, ha començat la roda de premsa dient: "Jo no menteixo mai". Ha seguit assegurant que els manifestants sabien perfectament qui era ella perquè, diu: "Sóc conegudíssima, no només pel meu meravellós cabell". 

També ha negat que vulgui ser fiscal superior de Catalunya i fent referència a l'article d'Iu Forn sobre la seva assistència al judici del 9-N, on no va faltar cap dia, exposa que ho hagués pogut ser, però que no ho ha demanat mai. Admet que tampoc li han demanat que ho sigui.

"Jo el que he volgut ser sempre és fiscal en cap de Barcelona, a la trinxera, on es treballa de veritat", ha conclòs.

Anna Maria Magaldi ha acabat la roda de premsa demanant als periodistes que posessin íntegrament les seves declaracions. La compareixença ha durat 45 minuts, aproximadament.