L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha reiterat avui que correspon al seu successor, Carles Puigdemont, decidir si manté fins al final la seva decisió de ser investit de nou però ha indicat que ell "no continuaria" si es posés en perill "un projecte avalat a les urnes".

En declaracions a 8TV, l'expresident s'ha mostrat contrari a repetir les eleccions autonòmiques catalanes i a favor de formar un Govern estable i ha explicat que el 47,5 % dels vots aconseguits pels independentistes el 21D els donen una "majoria absoluta al Parlament per mantenir el seu objectiu", però "cal acceptar la realitat social", ha puntualitzat.

En al·lusió al propòsit de Carles Puigdemont de ser investit des de Brussel·les ha comentat: "Si t'adones que la teva decisió pot lesionar un projecte que defenses, és lògic que facilitis la continuïtat del projecte, és molt normal que sigui així".

"La primera prioritat -ha afegit- és que es quedin tots", en al·lusió a la continuïtat al Govern dels exmembres que estan a Brussel·les o a la presó, i que "Puigdemont pugui ser elegit i pugui exercir com a president".

Decisió personal

No obstant això, Mas ha afegit: "Si s'arriba a un punt que es posa en perill el projecte avalat a les urnes, en una situació final límit, cadascun d'ells ha de prendre la seva decisió. Seguir, no seria la meva posició", ha afirmat.

L'expresident català ha reiterat moltes vegades durant l'entrevista que és Puigdemont qui, personalment, ha de decidir si porta fins al final la seva decisió de ser investit i aquesta decisió "només la pot prendre ell" i ha recordat que ell només li ha donat un consell quan li ho ha demanat "i sempre en privat".

Encara que ha puntualitzat que això no significa que no tingui "criteri propi" i que a vegades discrepi "de les decisions d'altres membres del Govern i del propi Puigdemont".

"Els terminis estan fixats"

Reconeix que no hi ha "tradició" de governar Catalunya "des de l'estranger" però ha subratllat l'excepcionalitat de la situació política actual i creu que el candidat de JxCat busca una "esquerda" en aquesta qüestió.

"Jo vaig decidir l'últim dia, quan s'acabava el calendari, perquè s'hauria posat en risc la majoria sobiranista i per això me'n vaig anar. Ara Puigdemont ha de prendre les seves decisions i ningú el pot substituir", ha reflexionat, abans d'advertir que "els terminis estan fixats".

Ha comparat la seva decisió de deixar la presidència del PDeCat amb la de desistir de la seva investidura, pel rebuig d'un sector de la CUP, encara que ha puntualitzat que seguirà col·laborant en política i ha afegit: "La vida és molt llarga, ja veurem".