La renúncia d'Artur Mas a la seva condició de diputat al Parlament comporta la pèrdua de l’aforament jurídic. Això no obstant, el cas que se segueix contra l'expresident arran de la consulta del 9N continuarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), atès que una de les imputades, Irene Rigau, encara és diputada.

De fet, després de la marxa de Joana Ortega de la vicepresidència del Govern –arran el trencament de CDC amb Unió– i de la renúncia de Mas a l'escó, Rigau és l’única de les imputades que manté l’aforament. Si no fos així, el cas es veuria als tribunals ordinaris.

L’expresident ha renunciat avui a la seva acta de diputat al Parlament de Catalunya. Després de tancar l’acord entre JxSí i la CUP, que va comportar la decisió de no optar a ocupar la presidència del Govern, Mas ja va avançar que en uns dies decidiria si mantenia o no l’escó. El Govern català, finalment, ha anunciat que ha optat per renunciar.

Artur Mas era diputat al Parlament des del 1995.

Fabián Mohedano

Fabián Mohedano ocuparà l'escó de Mas. Mohedano, nascut a Barcelona el 1975 és conegut per ser el promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària.

Va anar de número 33 a la llista de Junts pel Sí a Barcelona, també és fundador del Moviment Avancem, escissió del PSC, partit on militava fins el 2014 i on va arribar a ser secretari de llibertats públiques i drets civils.

(FOTO: El president Puigdemont aplaudeix Mas en el relleu / EFE)