L'expresident de la Generalitat i actual membre del PDeCAT, Artur Mas, ha admès el "fracàs" del Partit Demòcrata en les eleccions catalanes i s'ha mostrat esperançat que hi hagi una reconciliació amb Junts. En una entrevista a RAC1 tres dies després dels comicis, ha lamentat que la formació de Borràs no acceptés la seva proposta de fer una coalició amb el PDeCat i, al seu entendre, aquest ha estat l'error. "Quan assumeixes riscos, n'has d'assumir les conseqüències", ha dit. 

El partit hereu de CDC, que presentava la seva candidatura en solitari per primera vegada, va fracassar en el seu objectiu d'aconseguir representació al Parlament de Catalunya en les eleccions del 14-F. Només van aconseguir el 2,72% (76.836 vots), una xifra insuficient per poder entrar a la cambra. Per Mas, això es deu a la manca d'unitat dins l'espai exconvergent.

"No vam trobar la manera de fer-ho com jo volia que es fes. La solució era fer una coalició abans que una separació. Així no es dividia l'electorat. Però Junts no la va voler. Se sentia fort com per no necessitar la coalició o els feia mandra tornar a entrar en una coalició per l'experiència que tenien. No me'n vaig sortir, però no abandono la possibilitat que hi hagi una reconciliació amb Junts i es recuperi l'hegemonia", ha lamentat.

artur mas i angels chacon - acn

Imatge: Artur Mas amb la candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, durant la campanya / ACN

No obstant això, Mas ha demanat que no es llegeixin els resultats amb la perspectiva que "el PDeCAT va treure vots a Junts" i ha demanat que es valori que la seva formació va contribuir a fer que per primera vegada els vots independentistes superessin el 50%. Tot i això, les dades demostren que és evident que si Junts per Catalunya i el PDeCAT haguessin anat units a les eleccions el resultat dels comicis s'hauria capgirat totalment: JxCat hauria guanyat, segons una simulació electoral elaborada per Feedback per a ElNacional.cat d'acord amb la llei d'Hondt, el sistema amb el qual s'atribueixen els escons.

Els consells de Mas al nou Govern

De cara als pactes postelectorals i la formació d'un Govern, l'expresident ha assegurat que seria "imperdonable" que no hi hagués un acord entre independentistes amb els resultats actuals. En aquest sentit, els ha donat consells per encarar la nova legislatura: "honestedat, confiança mútua, mirar lluny i tocar de peus a terra per no seguir com en els darrers tres anys".

Pel que fa al futur del PDeCAT, tot i que no ha descartat que pugui desaparèixer, ha explicat que la majoria de les veus del partit aposten per tirar endavant amb la formació, especialment en el món municipalista.

Imatge principal: L'expresident Artur Mas durant la campanya de les eleccions del 14 de febrer / ACN