"Estem serens, anem amb la cara molt alta i no ens hem d'avergonyir per res perquè vàrem fer el que havíem de fer", ha estat el missatge de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, a la compareixença d'aquest diumenge, el dia abans de la seva declaració al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel 9-N.

Acompanyat de les conselleres Irene Rigau i Joana Ortega -ambdues citades també demà-, Mas ha assegurat que la seva única preocupació és "saber defensar davant del jutge les emocions i ideals de tots els que van anar a votar el 9 de novembre del 2014". Els tres encausats s'han mostrat convençuts de no haver comès cap delicte i, per aquest motiu, afronten el judici amb "absoluta serenitat". "No només ens jutgen a nosaltres, jutgen totes aquelles persones que van anar a votar", remarca Ortega. 

En la mateixa línia, Mas ha explicat que la seva estratègia és defensar-se "fins a les últimes conseqüències" i que estan disposats a arribar als tribunals europeus. "Vam complir amb la nostra responsabilitat política, el país ens demanava votar i nosaltres vam respondre tan bé com vam poder", reclama. L'expresident considera que, amb el 9-N, Catalunya "va perdre la por" i va començar a ser més lliure. Precisament sobre la consulta i la seva organització, Mas s'ha eregit com el responsable polític màxim i ha reclamat que "si s'han de carregar algú, que se'm carreguin a mi".  

EFE

Joana Ortega ha retret a "alguns partits" que dubtessin del seu compromís, fent referència a Esquerra Republicana i les reticències del partit de Junqueras amb la decisió d'incloure-la a l'equip que va dur a terme el procés participatiu. "Era un moment complicat per confiar en mi i el president ho va fer des del principi", confessa.

Per la seva banda, l'exconsellera d'Ensenyament ha explicat que estan molt emocionats perquè no es tracta "d'un simple tràmit administratiu habitual, sinó que ens trobem davant d'un fet que afecta els nostres propers". Rigau ha volgut agrair la "immensa" feina feta a tots els voluntaris durant el 9-N perquè l'endemà "havíem d'obrir les portes de les escoles a les 8 del matí com si no hagués passat res a les aules".

El Govern i el PDeCAT, presents a l'acte

L'acte '9-N som tots' ha tingut lloc al Museu d'Història de Catalunya i ha començat amb un llarg aplaudiment de la plana major del Govern i el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), que no han volgut deixar sols Mas, Ortega i Rigau a menys de 24 hores de la seva declaració. En la seva primera intervenció, tots tres, visiblement emocionats des de l'inici, han tingut paraules d'agraïment per a les més de 40.000 persones que els acompanyaran demà fins a les portes del TSJC i per a "tots aquells que van fer possible" el 9-N.

Entre les personalitats polítiques que s'han donat cita a la roda de premsa hi destaquen la consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i el president de Convergència, Jacint Borràs.