El maig de 2017 va néixer la Caixa de Solidaritat, batejada en els seus inicis com a Caixa de Resistència. Tenia per objectiu recaptar diners per ajudar als organitzadors del 9-N a pagar les multes que els havia imposat el TSJC. Llavors el total de les sancions a Mas, Ortega i Rigau tot just sumava 90.000€. El preu de la repressió, però, s'ha disparat en dos anys a xifres milionàries.

Rigau Mas Ortega Sergi Alcàzar

De moment, aquesta eina ha servit per pagar els 5 milions que el Tribunal de Comptes exigia a l'expresident, l'exvicepresidenta i l'exconsellera. Aquest dimarts tots tres han comparegut per donar les gràcies. Perquè tots aquells qui han decidit col·laborar posant diners de la seva butxaca "han fet aquest esforç sense mirar partits, ni carnets, ni sigles, ni la proposta política, és un referent de cara a actuar amb unitat". Així ho ha destacat el propi Artur Mas, i ho han reforçat Ortega i Rigau, que han destacat la "necessitat personal de donar les gràcies a la gent que de manera anònima, tant si coincidien com no amb el nostre objectiu polític ens han ajudat".

Però el missatge de tots tres no s'ha quedat aquí. També han volgut emplaçar la ciutadania a seguir omplint la caixa, per a tots els nous represaliats que han seguit el camí que ells van engegar amb el 9-N, "que aquesta onada d'unitat no s'aturi". Ara per la resta de represaliats. "Alguns ja hem passat aquest tràngol però n’hi ha molts d’altres al darrere", ha subratllat Ortega. 

Una "revenja" que combatran

A finals de juliol el Tribunal de Comptes va respondre al recurs de Mas, Ortega, Rigau i Homs -i que incloïa sis persones més- no només confirmant la pena de gairebé 5 milions sinó apujant-la 40.000€ més per despeses que no havia comptabilitzat amb anterioritat. El procés al Tribunal de Cuentas va engegar-se a petició de Societat Civil Catalana, un cop el TSJC ja havia dictat sentència, excloent la malversació dels delictes pel 9-N. La condemna va quedar en inhabilitació i multes. 

Irene Rigau Artur Mas Joana Ortega Sergi Alcàzar

Mas ha expressat la seva indignació, no només per la doble persecució que qualifica de "revenja" sinó també perquè els membres del Tribunal de Comptes que els han condemnat "dies abans havien exculpat la dona d'Aznar". 

Tot i no ser gaire optimistes, no donen la batalla per perduda. El proper pas serà presentar un recurs al Tribunal Suprem. "No ens donem per vençuts, és una injustícia manifesta", ha denunciat l'expresident.