Ortega a la sortida del Palau / CARLES BADIA

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l’exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, s’han reunit aquest matí al Palau de la Generalitat per preparar la seva estratègia de defensa de cara a les respectives compareixences com a imputats davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver impulsat la consulta del 9N.

Mas haurà d’anar a declarar el dijous 15 a les 10 del matí. Dos dies abans, hauran declarat la consellera Rigau, al matí, i l’exvicepresidenta Ortega, a la tarda. L’objectiu de la trobada, que ha durat poc menys de dues hores, era coordinar els detalls de l'estratègia de defensa de tots tres polítics.

A la reunió d'aquest matí a la seu de la presidència de la Generalitat hi han assistit, segons ha pogut saber El Nacional, a més del president, la consellera i l’exvicepresidenta, els advocats de les respectives defenses: Xavier Melero, que s’encarrega de la defensa d'Artur Mas; Rafael Entrena, responsable de la defensa de l'exvicepresidenta Ortega i Jordi Pina, que representa Irene Rigau.

Tant el president com la consellera i l'exvicepresidenta han insistit repetidament que no han comès cap il·legalitat, atès que des del Tribunal Constitucional no es van especificar quines eren les accions del "procés participatiu" del 9N que calia suspendre. Aquest és un dels arguments que les defenses han esgrimit al llarg del procediment judicial per assenyalar que no es van desobeir les instruccions del TC.

Per la seva banda, el Govern ha titllat la imputació d'"anomalia democràtica" i ha denunciat que s'ha fet una instrumentalització política d'una querella que va presentar la Fiscalia General de l'Estat en contra de l'opinió de la majoria dels fiscals catalans.

Actes de protesta

Les entitats sobiranistes han convocat diferents actes de protesta tant dimarts 13 com dijous 15. Dimarts al matí, hi ha prevista una concentració davant del TSJC, i a la tarda també, abans de les declaracions de Rigau i Ortega, mentre que al vespre estan convocades concentracions davant tots els ajuntaments catalans en suport de les institucions.

El dia 15, a les 9 del matí, hi haurà una concentració d'electes del món local a l'Arc del Triomf de Barcelona, davant el monument al president Lluís Companys, la data de l'afusellament del qual coincideix amb la declaració de Mas. Precisament, a les 9.30 h hi ha convocada una concentració de suport al president de la Generalitat davant el TSJC. El grup parlamentari de Junts pel Sí es desplaçarà des de la Cambra al tribunal per donar suport a Mas.