L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha aconseguit impartir la xerrada a què l'havia convocat l'associació d'estudiants Ítaca a Madrid, que havia de ser inicialment a la Universitat Politècnica, espai que li va ser vetat, de manera que s'ha hagut de celebrar finalment en un local privat sota el títol "Catalunya: el ayer y el mañana". Mas, però, ha agraït que els estudiants superessin "l’oposició i les traves per part de la universitat" i els ha alertat de "l’opressió directa que pateix el poble català", un conflicte que al seu parer només caminaria cap a la resolució si surt de l'àmbit judicial.

"Fins que això no passi no hi haurà solució, no es normalitzarà la situació, només hi haurà enquistament" ha denunciat Mas davant del grup que l'escoltava. Aquest, però, només era el primer dels punts que ha enunciat. Un altre passaria perquè cadascuna de les parts, tant l'executiu central, com la Generalitat, "reconegui a l’altra que no té per què renunciar al seu objectiu" ha indicat. Per això, ha lamentat que de l'executiu central "només es plantegi el conflicte en clau de rendició", ha considerat, mentre el sobiranisme continua actiu a les urnes, com hauria demostrat el 21-D. 

Així i tot, Mas ha fet autocrítica sobre la voluntat de construir l'Estat propi, projecte de què ell mateix va prendre el ceptre va més de cinc anys. Al respecte, ha dit que una tercera premissa passaria per "adequar els marcs legislatius allà on hi ha les majories socials comprovables", on ha posat els exemples del "dret a decidir i la voluntat d’autogovern", tot i que no ha parlat de la independència. "Mentre el sobiranisme ha reconegut errors propis, encara és hora que avui algú de la primera línia a l’estat espanyol reconegui que han fet alguna cosa malament”, ha reblat.

Davant d'aquest escenari, l'expresident que va viure el 9-N ha dubtat de la "confiança" cap a un sistema que al seu parer "una vegada m’ha jutjat per la via penal i ens ha absolt del delicte de malversació, ara busca cascar-nos per una altra banda. No puc confiar en un sistema així” ha dit, el mateix dia en què s'ha publicat que la Fiscalia del Tribunal de Comptes hauria detectat malversació en la consulta del 2014.