L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha apel·lat aquest matí a la responsabilitat i el sentit d'Estat dels polítics espanyols, per arribar a un acord que eviti les eleccions. Mas ha posat com exemple la negociació in extremis a Catalunya i els sacrificis fets per tots els actors: "En la política espanyola, en aquest moment, hi ha possibilitat de solució si els partits tenen cintura suficient i sentit d'Estat, ja que reclamen l'Estat només per ells. Això sí, l'acord requereix que la gent es mogui i que es mogui a fons", ha etzibat. Mas ha fet aquestes declaracions durant la cloenda de la convenció nacional de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), a Barcelona.

Després de reiterar que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) no és partidària de l'avançament electoral, Mas ha defensat que al seu entendre és una paradoxa que el principal escull per a una aliança a Madrid entre forces que es defineixen com a "progressistes i d'esquerres" sigui Catalunya. En aquest sentit, ha assenyalat que "si Espanya fos Alemanya, en aquests moments ja s'estaria parlant d'una gran coalició entre el PSOE i Podem. I si Espanya fos Catalunya, probablement el president del govern espanyol ja estaria fent un pas al costat".

Total suport a Homs

Mas ha dibuixat una CDC assetjada per la maquinària judicial de l'Estat espanyol perquè són el partit que, segons l'expresident, ha jugat més fort. En aquest punt ha fet una crida a acompanyar l'actual portaveu de Democràcia i LlibertatFrancesc Homs, aquest dilluns quan declari davant el TSJC per la consulta del 9-N. "Us demano que hi sigueu. La gent jove hi heu de ser. Ser-hi és prova de la qualitat democràtica del país", ha dit adreçant-se als militants de la JNC.  "Hi ha molts partits que tenen processos judicials oberts per irregularitats. Però CDC és l'únic que en té per la via penal per defensar la democràcia", ha lamentat.

Refundar no és carregar-s'ho tot

Segons Mas, CDC ha estat el partit més decisiu en la construcció de Catalunya de les darreres dècades i ha argumentat que la responsabilitat de governar i prendre decisions arriscades ha fet que assumissin un cost molt alt. "El postureo és molt fàcil però quan un governa i pren decisions ha de donar la cara. D'això, nosaltres ens n'hem fet un tip", ha exclamat.

Per tot això, Mas ha reivindicat el llegat en positiu de CDC i ha convidat els militants i dirigents tant del partit com de la JNC a participar del procés de refundació. "Les coses s'han de qüestionar amb l'esperit que siguin millors. Tot allò bo que té CDC i la JNC s'ha d'aprofitar. Repensar no vol dir carregar-s'ho tot", ha advertit.