El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha reiterat aquest vespre davant el secretariat de Convergència que no hi haurà cap nova proposta a la CUP després que l'assemblea de la formació anticapitalista tanqués diumenge amb un empat la votació sobre l'oferta de Junts pel Sí per a la investidura, segons les fonts consultades per El Nacional.

Mas ha insistit, davant la direcció convergent, que és la CUP qui té un problema i qui l'ha de resoldre, atesa la divisió que ha posat de manifest la votació de l'assemblea. I que un cop hagin resolt com tanquen el seu debat intern ja els comunicaran el que decideixin.

El líder convergent ha sortit així al pas del malestar que ha provocat a les files del seu partit el resultat del conclave cupaire a Sabadell.

L'entorn de Mas ha valorat a les darreres hores de quina manera el president en funcions havia de transmetre la seva valoració sobre la situació en què han quedat les negociacions amb la CUP. Fins i tot s'havia plantejat la possibilitat que comparegués en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. Finalment, però, s'ha optat per una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dimarts.

La pilota, a la teulada cupaire

La voluntat és deixar clar que la pilota continua a la teulada cupaire i que Junts pel Sí ja ha dit el que havia de dir i no té intenció de moure fitxa.

Aquesta mateixa idea és la que s'ha expressat aquest dilluns al Parlament en la reunió de la direcció del grup parlamentari de JxSí. De fet, el grup s'ha conjurat perquè, un cop el cap de llista, Raül Romeva, ha fet una primera valoració als passadissos de la Cambra sigui Mas i, si ho decidís, el republicà Oriol Junqueras, els únics que es pronunciïn públicament.

JxSí no vol oferir en cap moment la imatge que torna a entrar en una negociació amb els cupaires. Per aquesta raó en unes breus valoracions a peu dret, Romeva ha insistit que la proposta segueix viva i és la CUP qui haurà de prendre una decisió.

Després de setmanes en què el no semblava l'opció més forta dins de la CUP, l'empat de l'assemblea ha obert una profunda esquerda a les files anticapitalistes, i la voluntat de JxSí és aprofitar aquesta escletxa.