El president de Convergència, Artur Mas, va advertir ahir a porta tancada davant l'executiva nacional de CDC que la refundació que proposa de cara al congrés del partit haurà d'anar acompanyada també d'una renovació de cares a la cúpula, segons ha sabut El Nacional.

El líder de CDC, que ha assumit de ple les regnes de la formació, va fer aquestes consideracions conscient que ja hi ha dirigents que es postulen per assumir el lideratge d'una Convergència refundada, com l'exconseller de Justícia, Germà Gordó, o el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull.

Transició ben feta

Mas, que no va citar noms, va advertir que una refundació ambiciosa del partit per força ha d'anar acompanyada d'una transició ben feta de "cares". En aquesta mateixa línia s'ha interpretat també l'avís del líder convergent en el sentit que els dirigents que estan assumint el procés cap al congrés, després de la marxa del coordinador general, Josep Rull, han estat designats per aquests quatre mesos i no necessàriament amb una voluntat de continuïtat.

Aquest debat fa temps que està present a les files de CDC, on hi ha cada cop més veus crítiques davant la resistència a la renovació d'alguns dirigents que han actuat com a taps per a l'aparició de noves generacions. Conscient d'aquest risc, tan bon punt van començar a aparèixer noms que es postulaven per a la nova secretaria general, el president va voler deixar clar que seria ell qui assumiria el procés de refundació.

Precisament, el pas de Mas al costat per donar entrada a Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat apareix com un gest que avala aquesta voluntat de canvi profund. Al partit hi ha el convenciment que el líder de la formació, i més després d'assumir una renúncia com aquesta, és una de les veus més autoritzades per plantejar una exigència de canvi profund a la resta de la direcció que marqui un abans i un després definitiu.

Finançament

La voluntat d'emprendre la renovació del partit sense embuts va ser la idea central de la intervenció de Mas davant l'executiva, segons les fonts consultades. "Un procés de refundació amb mentalitat oberta, per parlar de qualsevol tema i revisar tot allò que calgui revisar", va sintetitzar la portaveu Marta Pascal en la roda de premsa posterior a la reunió. "No defugirem cap debat. Tampoc el del nom", va assegurar Pascal, que es va referir igualment a la convocatòria de primàries o a la consulta a la militància i els simpatitzants de qualsevol tema que afecti l'organització.

De fet, en el transcurs de la reunió Mas va posar damunt la taula qüestions molt concretes que cal abordar com, per exemple, el model de finançament del partit que haurà d'assumir la CDC refundada.

Preparació del congrés

La portaveu va assegurar en la roda de premsa posterior que aquesta voluntat d'obertura del debat ha de servir per garantir l'eixamplament de la base social convergent i per "generar un instrument amb voluntat de durar en el temps".

Les línies mestres de la refundació que Mas va apuntar davant la cúpula del partit seran exposades dissabte al consell nacional que donarà el tret de sortida al congrés que se durà a terme els dies 3, 4 i 5 de juny.