L'expresident del PDeCAT Artur Mas ha assegurat que encara té un "fil d'esperança" que el PDeCAT i Junts per Catalunya arribin a les eleccions amb una proposta electoral conjunta. Segons ha explicat en una entrevista a RAC1 aquest dimarts, considera que "encara no està tot malmès" i aposta per no seguir amb "projectes que portin a la separació". "Vull fer de pont", ha apuntat.

Les declaracions arriben després que ahir Mas trenqués el seu silenci i anunciés que seguirà al PDeCAT però sense cap confrontació amb Puigdemont. L'expresident ha tornat a admetre "estar dolgut" i "empipat" amb la situació actual i ha acusat JxCat de trair un pacte: "Ho he de dir amb tota claredat: s'ha trencat un pacte per escrit sobre l'ús de la marca, que només es podia utilitzar en cas de consens amb el PDeCAT. JxCat com a marca no es podia utilitzar per cap de les dues parts sense consens".

Sense esperances en la taula de diàleg

Pel que fa a la seva opinió sobre la taula de diàleg, l'expresident, en aquest cas, s'ha mostrat desesperançat. Segons ha explicat, per la seva experiència en negociacions amb el govern espanyol, sigui del color que sigui, "el diàleg sempre és frustrant amb l'Estat". "L'Estat troba mecanismes per anul·lar qualsevol pacte. He perdut la confiança", ha dit.

Tot i això, Mas és partidari d'aprofitar l'oportunitat: "No hi confio, però tot i això, si nosaltres som els qui aixequem la bandera del diàleg, quan hi ha una possibilitat de parlar l'hem d'aprofitar".

Alguns contactes amb el PSOE

D'altra banda, l'expresident ha explicat que es va reunir amb Pedro Sánchez quan ja era president a Moncloa i que li va explicar que el dret a decidir "és el consens més estès a Catalunya", Segons apunta, Sánchez es va limitar a escoltar i des d'aleshores no ha tornat a tenir contacte amb el cap de l'executiu.

Pel que fa a les seves relacions amb el Partit Popular, Mas ha afirmat que no ha tingut cap contacte.

Trencant el silenci

Mas va explicar que s'ha mantingut en silenci durant setmanes —tot i que, segons ha dit, passaven "coses molt rellevants i fins i tot molt fortes"— per no perjudicar en cap cas qualsevol possible acord dins de l'espai de Junts. Ha advertit que l'acord ha de ser possible, que ha treballat amb aquest objectiu i que pensava que si parlava durant la negociació les seves paraules podien ser mal interpretades o fins i tot utilitzades de manera espúria per situar-lo com a corresponsable del no acord.

Amb tot, ha explicat que parla ara per dos motius. "Un, el menys important, que cada dia més hi ha gent que parla per mi. Ja posats a fer, prefereixo posar la meva veu directa", ha ironitzat.

Però hi ha afegit un segon motiu, "més important", i és que l'interpel·len directament algunes coses que estan passant i que són transcendents. "Aquests dies s'han pres decisions que no em deixen indiferent", ha advertit.