L'expresident Artur Mas ha demanat aquest migdia als partits que estan a favor del procés que no s'emboliquin "en discussions estúpides de vol gallinaci”. El líder de CDC ha fet aquestes consideracions hores després que la Mesa del Parlament intentés ventilar les diferències entre JxSí i la CUP arran la moció que insta a refermar la Cambra catalana en la declaració de ruptura del 9N.

"No ens emboliquem en discussions estúpides dins del país, de vol gallinaci, petites disputes, envegetes, mirar-se de reüll... quan resulta que tenim davant una cosa tan gran", ha demanat el líder de CDC.

Sobregesticulació

Mas ha advertit que el procés requereix actitud positiva i de confiança. "Ho hem de fer una mica millor", ha emplaçat. A parer seu, fer-ho "una mica millor" vol dir "que cadascú dins del seu àmbit tingui com a nord eixamplar la base" a favor del nou Estat.

L’expresident ha aconsellat que per tirar endavant el projecte independentista no es tracta tant de ser agosarats com de ser "prou astuts o prou intel·ligents". "Tenim el perill que ens pesi massa l’estètica o la sobregesticulació. Això és el que ens pot fer perdre. L’estètica aquesta de cada tres mesos de tornar a votar el que ja hem votat", ha advertit.

Enfront d'això, el líder convergent ha situat com a exemples de "coratge i astúcia" la consulta del 9N del 2014 i les eleccions plebiscitàries del 27S del 2015 que són, a parer seu, els dos únics cops en què l’Estat s'ha trobat contra les cordes. "Tota la resta han estat pessics que no els han tret ni la son", ha reblat.

En qualsevol cas, l’expresident ha ironitzat que “segons quin tipus de Govern es constitueixi a Madrid”, els suports al procés creixeran en els pròxims mesos.

Exèrcit

A preguntes dels assistents sobre si una Catalunya independent hauria de disposar d’un exèrcit, Mas ha advertit que s’hauria de fer coresponsable en Defensa perquè "hi ha alguns països del món molt poderosos que aquest tema és el número u".

"Això vol dir que, o ho tenim ben resolt o no tenim credibilitat", ha assegurat tot advertint que si un Estat català no ofereix garanties en l’àmbit de la seguretat, serà una raó suficient perquè alguns països li girin l’esquena.

També s’ha referit a les noves formacions polítiques per treure ferro a la renovació que en realitat representen. "En pocs mesos ja estan barallats com a mones. En termes comparatius no ho estan fent millor", ha assegurat.