Barcelona / Generalitat de Catalunya / 24-11-15 / Artur Mas compadeixent a una roda de premsa a Barcelona. / Foto: Sergi Alcazar Badia

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha denunciat avui que Catalunya i els seus ciutadans estan patint una “agressió” per part de l'Estat espanyol i ha assegurat que l'executiu de la Generalitat es defensarà tant per la via jurídica com per la política.

Mas ha fet aquesta valoració en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern on s’ha referit a l’exclusió del president de la Generalitat de les reunions que ha mantingut Mariano Rajoy sobre lluita antiterrorista, a les querelles pel 9N, a les condicions “humiliants” que s’ha imposat a Catalunya per rebre el FLA i a l’acusació d’amagar 1.300 milions d’euros, que s’han invertit en carreteres i presons, i dels quals, segons ha dit, el Govern espanyol en té coneixement des del 2009.

Agressions

“D’agressions n’hi ha de molts tipus, físiques, de gènere, verbals, psicològiques, i també institucionals. I el que practica en aquest moment el Govern espanyol és una agressió institucional, amb tots els ets i uts”, ha denunciat.

Segons el president en funcions, l’Estat espanyol està agredint al poble de Catalunya perquè defensa per la via pacífica i democràtica un projecte de país. “Això és d’una gravetat molt gran i una manca de qualitat democràtica molt gran”, ha retret.

Davant aquestes “agressions”, Mas ha anunciat que el Govern pensa respondre “sense perdre la serenitat. No som gent violenta, que doni l’esquena al diàleg i a la negociació”, perquè tothom té dret a actuar “en legítima defensa”.

Aquesta rèplica serà, d'una banda, de caire jurídic. Avui el Govern ha analitzat com es podria concretar, però ha apuntat que pot no limitar-se només al Tribunal Constitucional, sinó també per la via del contenciós administratiu fins al Tribunal Suprem o a instàncies internacionals. “No descartem res”, ha assegurat.

Així mateix, ha assegurat que el Govern respondrà fent més ample les bases del sobiranisme “per fer més irreversible el procés que vivim”. En qualsevol cas, ha insistit en la voluntat d’oferir diàleg i negociació a Madrid i Brussel·les si, després del 20 de desembre, hi ha un govern diferent a l’Estat espanyol “que no es dedica a l’ofegament i l’asfixia permanent i no persegueix gent en democràcia per les seves idees polítiques”.

Montoro juga amb foc

En la roda de premsa, el president en funcions s’ha dedicat especialment a replicar les acusacions de l’Estat en el sentit que la Generalitat ha amagat 1.300 milions d’euros. Es tracta, segons ha explicat, de diners que es van invertir en infraestructures i que el Govern espanyol en té coneixement des del 2009 i se li va reiterar el 2013. “Estan utilitzant aquesta mentida per atacar Catalunya”, ha denunciat.

En aquest punt, però, ha advertit al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que aquest tema pot acabar perjudicant l’Estat espanyol. “Montoro juga amb foc”, ha assegurat Mas. Segons ell, a Catalunya gairebé no s’utilitza aquesta modalitat de finançament de les obres de tipus públic-privat que ha generat aquest conflicte, però a l’Estat espanyol s'utilitza amb molta assiduïtat, des de les obres de l’AVE, les vies radials de Madrid, que estan en fallida, o en el projecte Castor. “Qui juga amb foc es pot acabar cremant . Els problemes d’Espanya s’agreujaran de manera important”, ha advertit Mas.

Recentralització, "manu militari"

En relació amb el FLA, ha denunciat que quan s’apliquen condicions “humiliants” que liquiden l’economia catalana, l’agressió és a tota la població de Catalunya, no només a aquells que van votar a favor de formacions independentistes. “Per una vegada que treuen el 'cafè per a tots', és per humiliar-nos encara més”, ha ironitzat.

Mas s'ha fet ressò de les veus que apunten que les condicions que imposa el FLA a Catalunya són una manera encoberta d’aplicar l’article 155 de la Constitució, que es refereix a la suspensió d'una autonomia i ha advertit que el Govern espanyol ha “utilitzat la crisi per recentralitzar el poder, gairebé manu militari”. “I a Catalunya, més, per votar com vota”, ha reblat.

Lluita antiterrorista

Mas ha lamentat igualment que el president de la Generalitat hagi estat l’únic exclòs de les reunions sobre lluita antiterrorista que ha mantingut Mariano Rajoy amb tots els responsables electes amb comandament sobre les forces de seguretat. Això no obstant, ha volgut deixar clar que la col·laboració entre policies garanteix la seguretat, malgrat “l’agressió institucional en tota regla” que aquesta exclusió representa.

Fotos: Sergi Alcàzar