La impunitat amb què el rei emèrit Joan Carles I ha superat tots els escàndols dels darrers anys li està passant factura als ulls de la població espanyola. Segons una enquesta de Simple Lógica publicada per ElDiario.es, un 61,4% dels enquestats reclamen explicacions o disculpes a l'emèrit. A més, consideren que haurien de ser exigides pel seu propi fill, Felip VI. 

D'aquest 61%, un 12,4% considera que el que ha de fer el Borbó és donar explicacions sobre els seus actes. En canvi, un 4,8% afirma que amb disculpar-se n'hi ha prou. Tanmateix, la majoria, un 44%, afirma que cal que faci les dues coses i considera que ha de ser Felip VI qui l'hi exigeixi. 

Per contra, el 29% dels enquestats no creu que calgui que l'emèrit doni cap explicació sobre els seus actes, els quals el van acabar conduint fora de l'estat espanyol esquivant diverses causes judicials. També hi ha una altra minoria, el 9%, que s'ha negat a respondre directament. 

Entre els enquestats es troben diferents posicions depenent del partit polític a què voten. Segons l'enquesta d'ElDiario.es, els votants d'Unidas Podemos i altres formacions, on aglutinen partits sense representació a tot l'Estat, són els que més exigeixen explicacions del Borbó, més del 75%. A continuació, els votants socialistes són els següents més exigents amb l'emèrit: el 53% reclama disculpes i explicacions. Com es podia esperar, les formacions de la dreta són les que menys reclamen explicacions a Joan Carles, i Vox són els més laxos. 

Negativa a explicar-se 

La voluntat majoritària dels ciutadans espanyols de rebre alguna mena de disculpa o explicació sobre les accions de Joan Carles I no té massa recorregut. D'ençà que el passat mes de maig, l'emèrit va tornar a l'estat espanyol després d'esmunyir-se en plena pandèmia per les investigacions judicials que s'aplegaven al seu voltant, el Borbó va deixar clar que no tenia intenció de justificar-se. Preguntat pels reporters a Sanxenxo sobre si donaria explicacions, l'emèrit va respondre entre rialles: "Explicacions de què?".

Suspens en transparència 

L'enquesta de Simple Lógica no s'ha limitat a temptejar l'opinió sobre les actuacions de Joan Carles I, també ha preguntat als enquestats com valoren la transparència de la Casa del Rei. La gran majoria considera que la institució no és gens transparent, un 31%. Per altra banda, un 22% la considera poc transparent. Entre els dos grups, hi ha una majoria de ciutadans que consideren que la casa reial no és prou transparent. Només un 9% afirma que és totalment transparent, mentre que un 16% i un 19% consideren que és bastant o una mica transparent, respectivament.