L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha organitzat una gran marxa de vehicles a Argelers (Rosselló), a la Catalunya Nord, per reconèixer el paper i la tasca que estan portant a terme els polítics exiliats: el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Marta Rovira, Lluís Puig i Clara Ponsatí. "L’acció d’avui s’emmarca dins d’aquest context i pretén empoderar el Govern a l’exili, agrair-li tota la feina que ha fet fins ara", ha explicat Jordi Alsina, membre del secretariat de l'ANC.

Aquesta acció també coincideix amb la celebració dels tres anys del 3-O, quan Catalunya va viure una vaga general i una gran manifestació per condemnar la violència policial que es va donar en les portes dels centres electorals l'1 d'octubre, quan uns 2,3 milions de catalans va sortir a votar en un referèndum d'autodeterminació, considerat il·legal per l'Estat espanyol. A més, aquest mateix dia també es va pronunciar el rei espanyol, Felip VI, amb un missatge molt dur contra els independentistes, que va accentuar la fractura entre Catalunya i Espanya. 

Seguir amb el mandat de l'1-O

Però amb aquesta marxa, no només s'ha volgut reconèixer la funció dels polítics exiliats, sinó també donar-li el suport perquè segueixi amb la seva labor. "Que continuï tirant endavant el mandat de l’1 d’octubre que és que Catalunya visqui amb una República catalana lliure", ha ressaltat Alsina. 

Ara bé, en un primer moment, es preveia que el conseller Puig viatgés a Argelers per reunir-se amb els manifestants, però al final no ha pogut ser per les mesures restrictives implementades per França davant l'emergència sanitària desfermada per la pandèmia de Covid-19. De fet, tal com ha reconegut Alsina, tenien contractat fins i tot l'equip de so, però aquesta situació els ha obligat a reinventar-se. 

En aquest sentit, per evitar massificacions, s'ha convocat la marxa des de quatre localitats diferents i la finalitat és que es trobessin a les 15.30 hores al pàrquing dels Pins d'Argelers. En concret, els manifestants han sortit des de les localitats d'Almacelles (Segrià), Les Cases d'Alcanar (Montsià), Igualada (Anoia) i la Seu d'Urgell (Alt Urgell) i han conformat una columna d'uns 300 vehicles.

Per evitar la propagació de la Covid-19, els manifestants no han sortit dels seus vehicles i tot l'acte s'ha retransmès a través de la ràdio local Arrels. Aquest ha comptat amb intervencions telefòniques de membres de l'ANC, així com del conseller Puig. 

Els assistents a la marxa d'Argelers està previst que s'afegeixin als centenars de cotxes que faran el mateix acte aquest vespre a la presó de Puig de les Basses. En aquest cas, els participants surten de les diferents capitals de les comarques de Girona i conflueixen al centre penitenciari on deixaran clavells a les tanques d'entrada de la presó.