Unitat. Aquesta serà la paraula que reivindicarà l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la Marxa de Torxes de Lledoners, que se celebrarà el 10 de setembre al vespre. L'acte vol ser un clam "per la unitat estratègica per la independència que ha de servir per fer front a la repressió i per actuar conjuntament quan surtin les sentències dels presos polítics".

La marxa de torxes d’enguany simbolitzarà la unitat reclamada per les entitats independentistes. A dos quarts de nou del vespre, quatre columnes amb torxes led de diferents colors sortiran de Sant Joan de Vilatorrada, del santuari de Joncadella, de Santpedor i de Pineda de Bages i posaran rumb fins a l’esplanada de Lledoners, lloc on confluiran tots els assistents als volts de dos quarts de deu. Una vegada allà hi haurà actuacions musicals. També hi haurà els parlaments de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, d’un representant d’Òmnium encara per confirmar, i de familiars dels presos polítics. 

La marxa de torxes està organitzada per l’ANC d’Artés, Balsareny, Callús, Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Martí de Torroella, i Súria. Els organitzadors preveuen una assistència multitudinària de persones vingudes d’arreu de la comarca i de Catalunya.

Les torxes valen 3 euros i es vendran a partir de les 7 de la tarda en els punts de concentració. Es recomana portar lot, aigua i calçat còmode. Els qui vulguin accedir directament amb el vehicle fins al pla de Lledoners, ho podran fer fins a dos quarts de vuit de la tarda.

"Llum i llibertat"

Paral·lelament a la marxa de torxes es durà a terme "Llum i llibertat", una actuació que il·luminarà les cent trenta-una agulles del massís de Montserrat, que recordaran els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya, "en un gest que exemplifica la necessitat de cercar la unitat estratègica cap a un horitzó d'independència i llibertat que vagi més enllà dels interessos dels partits", segons explica l'organització.