Irada reacció de Nacho Martín Blanco a les xarxes socials. Aquest dilluns, durant el ple municipal de Mollet del Vallès (al Vallès Oriental), el regidor d'Esquerra Republicana Manel Sostres va sol·licitar educadament que els seus companys a l'ajuntament s'expressessin en català. En concret, va dirigir-se al també regidor Iván Garrido, de Ciutadans, per demanar-li "de bon rotllo" que s'expressés en català. "Que consti que és un prec benintencionat, de bon rotllo, pel senyor Garrido. L'animaria que fes les seves intervencions al ple en català. Entenem que no serà cap mena de manca de respecte cap als assistents al ple, i reforçaria la presència de la nostra llengua a les institucions". Fins aquí res de sorprenent.

Uns minuts després, Iván Garrido ha respost a la interpel·lació del republicà, i ho ha fet en català, per destacar que en la seva primera intervenció durant el ple s'ha expressat també en català. "Em sembla que algun regidor estava adormit o despistat i no l'ha pogut escoltar", ha dit irònicament. El vídeo del ple demostra que això ha estat així, tot i que posteriorment en altres intervencions ha utilitzat el castellà.

L'esclat de Martín Blanco

Davant d'aquesta escena, el portaveu de Ciutadans al Parlament no s'ha pogut estar de referir-se a l'incident amb absoluta contundència. En una piulada, Nacho Martín Blanco ha carregat contra la petició de Manel Sostres: "Això és repugnant i demostra fins a quin punt el fanatisme nacionalista distorsiona la realitat", ha bramat. "Aquest to paternalista i perdonavides amb el qual el regidor d'ERC 'recomana' a Iván Garrido que parli en català és, senzillament, vomitiu".

El català, als tribunals

Tot plegat arriba després que els taronges s'hagin presentat aquest dilluns a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per entregar una denúncia pel que consideren un incompliment de la sentència que dicta un mínim de 25% de castellà a les aules catalanes. Una denúncia que arriba només uns dies després que Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns presentessin al Parlament un acord que pretén protegir el català a les escoles i superar precisament la sentència del 25%, tot i que diversos sectors de l'independentisme han carregat contra el pacte perquè reconeix per primer cop el castellà com a llengua vehicular. Ara bé, Ciutadans no es dona per satisfet amb aquesta mesura, i és per això que ha decidit judicialitzar el cas.

A les portes de la Fiscalia del TSJC, Carlos Carrizosa ha explicat el contingut de la denúncia. En total, els assenyalats són cinc: el mateix conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà; l'advocada en cap de l'Assessoria Jurídica del departament, Susana Marin; el subdirector general de Plurilingüisme, Andreu Freixes; i la subdirectora general de la Inspecció d'Educació, Núria Martín. A tots ells, Ciutadans els veu proclius a ser responsables de delictes de prevaricació "pel concert que tenen per evitar que aquesta sentència s'apliqui". Ara bé, van més enllà i avisen que també podria afegir-se més endavant el delicte de desobediència si no l'ataquen quan es demani l'execució del 25%. Segons els taronges, divendres passat va transcórrer el termini per complir la sentència del 25% a les escoles. "Ha acabat el termini que va donar el TSJC, i la conselleria no només no s'ha fet res per incomplir la sentència, sinó que s'ha estat treballant i impartint instruccions i consignes per evitar que es compleixi".