Punt i final a les primàries del PSC per trobar un cap de llista pel 26-J. Carles Martí ha decidit retirar-se de la cursa, dos dies abans del recompte d’avals, per donar suport a la que hauria estat la seva contrincant, Meritxell Batet.

L’exsenador ha pres la decisió aquest migdia, després d’una negociació formal al carrer Nicaragua avançada per El Nacional, que ha durat tot el matí, i que venia precedida de diverses trucades telefòniques durant els últims dies. Martí diu haver pogut esvair els dubtes i casar amb la número dos de Pedro Sánchez, un plantejament de renovació de discurs i de llistes per les generals.

Amb 400 avals “emparaulats” a la butxaca, l’exprimer secretari dels socialistes a Barcelona, no se sentia “encarnant en solitari la renovació”. En una roda de premsa des de la seu del PSC, ha admès que una de les grans fites ha estat la renúncia de Carme Chacón, amb la qual no s’hauria canviat “la manera d’enfocar la campanya i els missatges”. 

Cap canvi

La realitat és que Martí s’emportarà poca cosa a casa. Els punts que reivindica com a entesa són gairebé els mateixos eixos que Batet va posar sobre la taula durant la presentació de la seva candidatura divendres passat. Així, no ha obtingut el compromís d’excloure de la llista el número 4 el 20-D, José Zaragoza, un dels objectius principals, i s’ha hagut d’adaptar al discurs que es debatrà “de manera col·lectiva”. Per tant, serà més endavant quan la comissió de llistes, amb les propostes de les agrupacions i federacions, i el vistiplau de Batet i l'executiva, elaboraran la candidatura. 

La seva presència no està descartada, però no s'ha negociat. El seu pas al costat implica que ja no es proposa encapçalar la llista al Congrés dels Diputats, però diu que, com ja ha fet en les dues anteriors eleccions generals, anunciarà la seva voluntat de ser en alguna candidatura del PSC. 

“Si he pres la decisió ha sigut perquè sincerament he pensat que el millor pel partit era un candidat de consens”, ha defensat, negant que la seva retirada tingui a veure amb les pressions de l’aparell en contra de la seva candidatura. “Fa molts anys que conec a tothom i sé com van aquestes coses”, ha reblat. 

Sobre Ciutadans, Martí també s’ha avingut a afirmar que l’acord a nivell estatal “era necessari” i “la única via per desencallar la situació”. I, com ja s’ha dit des del PSOE, ha remarcat que “no té perquè condicionar el futur”. 

"Projecte renovador"

Si alguna cosa ha aconseguit Carles Martí, més enllà de la pràctica, és que Batet abanderi ara la paraula "renovació", també en el comunicat que ha enviat avui a la militància per celebrar la retirada del seu contrincant. 

"Compto amb la seva gran experiència per a la campanya que ara comença", ha dit, sense més la candidata. Amb tot, ha remarcat de Martí "l'afany propositiu i les seves profundes convicions democràtiques", però afegint que "en cap moment hem parlat ni de llistes ni de noms, perquè aquesta decisió no ens correspon a nosaltres".