L'endemà de la reunió de l'executiva de Junts que va decidir tirar endavant amb la consulta a la militància sobre si el partit ha de seguir o no formant part del Govern, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha insistit en el que considera una "deslleialtat" per part de la formació que dirigeixen Laura Borràs i Jordi Turull. Tot i això, Vilalta assegura que si de la consulta en surt una voluntat de continuació al Govern s'ha de fer amb "lleialtat" i "responsabilitat". En declaracions a RAC1, Vilalta ha qualificat de "deslleialtat" l'anunci d'una qüestió de confiança al president del Govern, Pere Aragonès, en el marc del debat de política general "a mode d'amenaça o ultimàtum". Segons la dirigent d'ERC, Junts "ha posat deslleialtats damunt la taula fent una auditoria al pacte, una consulta, facilitant una reprovació...". Així doncs, ERC demana als seus socis de Govern que "prenguin una decisió" i a partir d'aquí "reconstruïm, parlem i treballem per tirar endavant un país sense despistar-se en qüestions internes".

Vilalta ha emmarcat la qüestió de confiança a què Junts va proposar que se sotmetés el president de la Generalitat si no complia el pacte de Govern, en una "campanya interna que està fent Junts, en què podria ser la segona volta del congrés polític que va fer ara fa uns mesos, i que ara s'evidencia que va quedar mal tancat". Així mateix, els ha acusat d'impulsar una auditoria sobre l'acció de Govern per "fer callar les pressions internes" de cara al congrés que la formació va celebrar aquest juliol. "No és qüestió que ERC i Junts ens posem d'acord, que ja tenim un acord, és qüestió que Junts es posi d'acord internament", ha dit, i els ha instat a decidir si volen pertànyer a l'Executiu o a l'oposició.

En la mateixa línia es va expressar aquest dilluns quan va assegurar que els republicans estan "preparats per a tots els escenaris, també un govern en solitari d'ERC" després de la crisi oberta a l'executiu. En roda de premsa, Vilalta va dir que volen un Govern "fort i estable" i va insistir a Junts que són els que han de decidir "què volen fer". Al seu entendre, hi ha una part "notable" de JxCat que "des del principi treballa per trencar el Govern". De fet considera que els tres eixos proposats per Junts per negociar el futur del Govern són "una excusa" i ha dit que l'acord entre ERC i Junts "ja existeix" i que el que falta és que "decideixi Junts". Segons Vilalta, hi ha una part "rellevant" de Junts que vol sortir del Govern "des del principi" i que "posa pals a les rodes". Per il·lustrar-ho la portaveu va posar exemples, com l'amenaça d'una qüestió de confiança, l'auditoria "unilateral" del compliment de l'acord de govern o l'anunci d'una consulta a la militància sobre la continuïtat a l'executiu. Tot plegat, va assegurar, són "deslleialtats" i els considera fets "inaudits".

El president, a l'espera dels resultats

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, respecta el procediment intern de Junts, que dijous i divendres consultarà a la militància si vol que el partit continuï formant part del Govern. Segons fonts de la Presidència, el més important és tenir el Govern més sòlid com més aviat millor per poder seguir treballant amb intensitat, pensant en la ciutadania i per complir l'acord de govern. Segons aquestes mateixes fonts, el president ha mostrat tot el seu compromís amb aquest acord de govern, també en el debat de política general, així com en la voluntat de resoldre el conflicte polític. Aragonès resta a l'espera de la resolució del proper divendres.

Junts treu pit del seu esforç

El secretari general de Junts, Jordi Turull, va recordar ahir a la tarda que han fet "renúncies" davant d'ERC i ha lamentat que el president del Govern no hagi fet "cap contraproposta". "No hi ha hagut cap gest d'ERC (...). Nosaltres hem baixat dos o tres esglaons", va lamentar. Preguntat per si tanca la porta a les converses, Turull va afirmar que si hi ha "alguna novetat extraordinària" per part d'ERC ho valoraran. "Mai és massa tard", va apuntar, tot remarcant que si Aragonès li truca, ell està disposat a parlar-hi fins i tot, després de la consulta a les bases si es tracta de "refer" la unitat de l'independentisme: "No hi ha horaris ni tempos". Si bé Turull va deixar clar que, ara per ara, "no està previst" reprendre les negociacions amb Aragonès, no va descartar que es pugui suspendre la consulta en cas d'acord.