La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha reclamat aquest diumenge a Junts i a la CUP que donin suport a la tramitació de la reforma de la sedició al Congrés dels Diputats perquè “seria incomprensible que tots els independentistes no hi donessin suport”. Vilalta ha insistit, com ja han fet en els últims dies membres del seu partit, que la reforma del Codi Penal és "una gran victòria que estava reclamant tothom, des dels partits independentistes a les organitzacions internacionals i els moviments socials del país”.

"Deroguem el delicte a través del qual van condemnar els nostres companys i companyes per l'1 d'Octubre", ha assegurat la portaveu republicana, que ha reivindicat que només per això "totes les persones demòcrates haurien d'estar celebrant-ho", en un retret evident cap a Junts i la CUP. Vilalta ha fet aquestes declaracions durant la cloenda de la presentació del programa marc d’ERC per a les eleccions municipals a Vilafranca, on també ha aprofitat per defensar la taula de diàleg amb el govern espanyol com a “via guanyadora”

En aquest sentit, ha posat d'exemple l'acord per a la reforma de la sedició, que ha assegurat que ha estat fruit de la "vehemència del partit". Tanmateix, Vilalta ha precisat que a Catalunya “no hi haurà normalitat” fins que es pugui celebrar un referèndum sobre la independència amb garanties i “fins que no hi hagi cap polític amb causes pendents amb la justícia”: “Volem amnistia i autodeterminació”, ha asseverat, tot recalcant que el partit es proposa reduir la “capacitat repressiva” de l’estat

Vilalta reivindica ERC com un partit amb "solvència" 

En l'acte, la diputada republicana ha carregat contra les propostes “sociovergents que s’han repartit el poder durant 40 anys o bé han pactat per seguir controlant el país” i ha reivindicat ERC com “la millor eina” per als comicis locals. Així, li ha retret al PSC que "tot el dia" estigui "donant lliçons" a ERC mentre són responsables de la gestió de Rodalies i de Renfe, que, "és un caos". Al respecte, Vilalta ha defensat el traspàs de competències per poder garantir una millor gestió i "fer un altre model de mobilitat" i ha presentat ERC com un exemple de "solvència" en la gestió dels FGC enfront del "caos que ofereix el socialisme".  

Quant als partits independentistes a Junts li ha recriminat que hagi dimitit "en ple context de crisi" i hagi “abandonat les seves responsabilitats per càlculs partidistes i divisions internes”. Vilalta ha dit que Catalunya “no es pot deixar a la intempèrie per qüestions internes” i ha erigit la proposta d’ERC com a garantia de “compromís, perseverança i feina”. Finalment, en relació amb la CUP, ha lamentat que “tot el dia es queixin des de la comoditat de les xarxes socials i de no assumir responsabilitats”.