Esquerra Republicana ja dona l'amnistia per feta. Des que el president a l'exili, Carles Puigdemont, va fer públic les seves condicions de cara una negociació per a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, els republicans han adoptat el discurs que l'acord sobre l'amnistia ja està segellat des de la constitució de la Mesa del Congrés. Fins i tot, asseguren que entre els partits ja "corren documents" i que es comença a entrar en la "fase més tècnica de l'amnistia". "Portem molt de temps treballant en aquest sentit i en l'acord de la Mesa del Congrés ja es va signar acabar amb la desjudicialització", ha afegit.

Pressió a Pedro Sánchez

Ho ha dit la portaveu d'ERC, Raquel Sans, en una roda de premsa aquest dilluns, en la qual ha collat, novament, a Pedro Sánchez perquè acceleri les negociacions de cara a la seva investidura. "Faci el favor d'espavilar si vol ser investit. No acceptarem propostes d'última hora", ha dit la portaveu republicana des de la seva seu. 

La portaveu d'ERC ha advertit a Sánchez que "mentre se'n riu i menysté Alberto Núñez Feijóo (PP)", ell tampoc té els vots assegurats. "Haurà de treballar si vol ser investit", ha argumentat Sans, que ha insistit que el PSOE "sap molt bé les condicions d'ERC: amnistia, autodeterminació i benestar de la ciutadania".

L'autodeterminació

Sobre les declaracions del negociador de Sumar, Jaume Asens, qui ha demanat excloure l'autodeterminació de les negociacions per la investidura, Raquel Sans l'ha volgut replicar afirmat que "si vol descafeïnar les negociacions, és la seva responsabilitat". En aquesta línia, Sans ha reclamat començar a emprendre "el rumb cap al referèndum" perquè "l'amnistia està per descomptada". Per això, la portaveu també ha explicat que la coordinació entre forces independentistes és "necessària": "Si tots reclamem el mateix no té cap sentit que tothom vagi per lliure".

Precisament, l'amnistia també estarà present al debat de política general d'aquesta setmana al Parlament, tot i que els republicans no concreten com. Estan en converses amb altres grups per si s'acaba tirant endavant una proposta de resolució conjunta. També s'espera que surtin les dues carpetes durant el debat d'investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. 

Amb tot, qui segueix en el marc de l'hermetisme i el silenci és Junts per Catalunya. El secretari general de Junts, Jordi Turull, va evitar referir-se a les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez aquest diumenge en la celebració de la festa del Partit Nacionalista Basc.