El PSOE i el PSC s'allunyen del referèndum, però mantenen la seva aposta pel diàleg. "Reiterem la voluntat d'apostar pel diàleg com a única forma de garantir el progrés i la convivència a Catalunya, però aquest ha de servir per superar la divisió i no per aprofundir en la ruptura i la discòrdia que tanta tensió va generar de forma estèril" al conjunt de l'estat espanyol. Així s'han pronunciat els dos partits en un comunicat conjunt després que, aquest dijous, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya hagin pactat una proposta de resolució transaccional que, més enllà de l'amnistia, eleva el preu que haurà de pagar el president del govern espanyol si vol continuar a la Moncloa: un referèndum d'autodeterminació. "Per aquest camí, no hi ha avenç possible", etziben les formacions de Pedro Sánchez i Salvador Illa.

 

"El camí és el de la convivència i la cohesió, l'enteniment i el progrés econòmic i social de Catalunya i de la resta d'Espanya, sempre dins de la Constitució", assenyala aquest comunicat conjunt, que alhora reitera que a les eleccions generals del 23-J els catalans, així com "la societat espanyola en el seu conjunt", van apostar per "un govern progressista que continuï el camí de diàleg, acords i concòrdia iniciada fa quatre anys, i no per mirar al pitjor passat, sinó per continuar construint junts un futur millor".

"El Parlament es pronuncia a favor que les forces polítiques catalanes amb representació a les Corts espanyoles no donin suport a una investidura d'un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum", diu el text pactat aquest dijous entre Junts i ERC. Dit d'una altra manera, si el govern espanyol no accepta avançar cap a permetre el dret dels catalans a decidir el seu futur polític, el líder dels socialistes es quedarà sense investidura.

Puigdemont i els acords internacionals

Cal tenir en compte que, amb la investidura d'Alberto Núñez Feijóo ja pràcticament fallida del tot, ara tots els focus apunten ja cap a Waterloo. Quan el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, va traçar els quatre eixos per possibilitar un "acord històric", va situar els tractats i acords internacionals com a únics límits en matèria d'autodeterminació. De fet, així ho delimitava inicialment Junts en la seva proposta de resolució del dimecres, recordant que l'article 96 de la Constitució espanyola fa al·lusió a aquests tractats que podrien possibilitar el referèndum. Tot i aquesta exigència al govern espanyol, ambdós partits no consideren que això dificulti més la negociació perquè sostenen que ja havien exposat les condicions per a l'acord.

Junqueras avisa el PSC que un no a l'amnistia obstaculitza la investidura de Sánchez

A més, aquest mateix dijous el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha instat el PSC a rectificar i no votar 'No' a una amnistia al Parlament, cosa que obstaculitzaria mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa. “Ells sabran si les seves decisions contribueixen a un clima de confiança, i si això convé o no en termes d’investidura del govern espanyol”, ha asseverat en declaracions a les portes del Congrés dels Diputats. També ha assenyalat que la llei d’amnistia ha d’arribar “al més aviat possible”, esquivant així qualsevol pregunta sobre si aquesta ha d’arribar abans de la investidura de Sánchez, en forma de proposició, o ja aprovada a la cambra baixa.

 

Pedro Sánchez, convençut que hi haurà "govern progressista d’aquí poc"

Paral·lelament, Pedro Sánchez ja ha començat aquest dijous a pronunciar-se sobre el seu futur debat d’investidura. “Aquest país es disposa a repetir govern de coalició progressista d'aquí a poc temps”, ha manifestat; per reiterar que una Moncloa que es mantingui en mans del PSOE i de Sumar és “el mandat de la majoria social que es va expressar lliurement a les urnes” a les passades eleccions generals. Un fet que depèn, sigui com sigui, dels vots afirmatius de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, les mateixes formacions que aquest dijous han elevat el preu d'aquesta investidura: un referèndum d'autodeterminació.