La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha lamentat la decisió del Tribunal Suprem de mantenir les penes d'inhabilitació a Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, en la revisió de les condemnes per l'aplicació de la reforma del Codi Penal, que el seu partit va pactar amb el govern espanyol, tot i que ha reconegut que l'afany persecutori de la justícia espanyola era "previsible". En un missatge al seu compte oficial de Twitter, Rovira ha retret que els jutges hagin fet aquesta interpretació de la nova llei, que extingeix el delicte de sedició. "Com era previsible, només hem corregit el Codi Penal, no la voluntat de criminalització d’alguns a l’hora d’aplicar-lo! Voluntat que es percep, fins i tot, en forma de frustració quan la sentència renya al legislador i l’acusa de donar més garanties per defensar la independència", ha piulat.

ERC defensa que la reforma estava ben redactada

Amb la revisió de la sentència dels presos polítics independentistes, el Tribunal Suprem ha fet un “cop a la democràcia”, ha “atemptat contra les voluntats expressades per les majories a les cambres”. Així ho ha denunciat Esquerra Republicana aquest dilluns al migdia, tan bon punt s’ha conegut la resolució judicial. La portaveu nacional i secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha considerat una "arbitrarietat" que es mantingui la inhabilitació per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull. Els republicans consideren que la reforma del Codi Penal "està ben feta" i que el problema és dels jutges que no l'apliquen. No obstant això, la dirigent republicana ha subratllat que aquesta decisió arbitrària "facilitarà la defensa davant dels tribunals internacionals", tot i que abans esgotaran la jurisdicció espanyola recorrent la decisió davant del mateix Tribunal Suprem.

El Suprem manté la inhabilitació a Junqueras, Turull, Romeva i Bassa

La sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha revisat la condemna als independentistes catalans en funció de la reforma del Codi Penal pactada pel PSOE i Esquerra Republicana. La principal conclusió és que, seguint el mateix criteri de l’instructor Pablo Llarena, el Suprem condemna Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa pels delictes de malversació i desobediència i els manté la inhabilitació fins al 2031. Ara bé, la sentència extingeix les penes d'inhabilitació contra Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell per la revisió de delictes. En la interlocutòria, Marchena rebutja l'equivalència del nou delicte de desordres públics agreujats perquè no la veu equiparable a l'antic delicte de sedició i adverteix que el nou Codi Penal deixa impune engegar "processos secessionistes" en els quals no intervingui la violència o la intimidació.