La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apostat per reunir la taula de diàleg, tot i reconèixer que a hores d'ara "costa de creure" que el govern espanyol "assumirà amb responsabilitat" la situació política.

"Els demòcrates com nosaltres el que volem és generar condicions perquè la taula de diàleg existeixi", ha dit la secretària general republicana a la Setmana del Llibre en Català en una connexió telemàtica, i ha afegit que haurà de ser el govern espanyol qui deixi de voler negociar. "Però de nosaltres mateixos no podem dubtar: anirem a la taula sense renunciar a res i defensant que la solució política passa pel referèndum i l'amnistia; però també sense ingenuïtat", ha argumentat durant la presentació del llibre escrit conjuntament amb Oriol Junqueras Tornarem a vèncer (i com ho farem).

Rovira ha obert la porta, però, que el govern espanyol no acabi sent "realment dialogant i negociador". Si la taula no acaba donant fruits, Rovira ha indicat que caldrà "un nou embat democràtic". "Estem preparats per a un pas més", ha assegurat. Però segons la dirigent d'ERC, caldrà haver treballat prèviament per poder ser "molts més" perquè l'embat pugui tirar endavant. "Hem d'estar el més ben preparats possible si l'Estat és immobilista i irreformable i no ens dona el que volem; s'hauran carregat tot el diàleg", ha argumentat.

"Nosaltres som defensors que a l'Estat com millor, millor", ha explicat Rovira, i ha justificat que si el govern espanyol "s'autoanomena el més progressista de la història i corre a dir que resoldrà el conflicte i que vol dialogar", ells seran "els primers a agafar la bandera del diàleg". "Som radicalment demòcrates", ha afegit.