L'endemà que el president Quim Torra anunciés l'avançament de les eleccions, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, s’ha mostrat crítica per la convocatòria en no haver estat consensuada pel moviment independentista. “Les eleccions no són la solució al que està passant ara”, ha assegurat en una entrevista a RAC1.  "Necessitem invertir molt més temps entre nosaltres mateixos, sense retrets i sense entrar en una competició de qui es més independentista", ha sentenciat.

Rovira ha insistit que no és el moment de celebrar unes eleccions “fonamentades sobre un trencament”, perquè “això desmobilitza i ens afebleix”. Al seu parer, donar per tancada la legislatura quan hi ha tants fronts oberts a nivell polític i judicial no és la millor solució.

Així, Rovira ha denunciat que ERC no va ser consultada sobre l’avançament electoral. “No se’ns va preguntar. Ens hauria agradat haver arribat amb consens a la convocatòria d’aquestes eleccions”.

"No estem en un moment resolutiu"

Rovira ha argumentat que no és el moment de fer eleccions perquè “no estem en un moment resolutiu”, qüestió sobre la qual, ha dit, hi havia consens amb JxCat. La líder republicana ha insistit en la necessitat del moviment independentista de guanyar legitimitat i guanyar suport social. “Hem de sortir del debat entre independentistes, hem de deixar de ser delinqüents per a molta gent”, ha indicat.

“Convocar unes eleccions basades en el trencament del consens no és la millor manera per anar a les eleccions per al moviment independentista”, ha indicat Rovira. Al seu parer JxCat i ERC hauríen d'haver consensuat la convocatòria deixant de banda posicions partidistes. "No som conscients que ens haurem d'entendre després de les eleccions".

La secretària general d'ERC ha admès la possibilitat que l’independentisme no sumi davant el desencís que hi ha entre l’electorat. “La gent està cansada d’aquesta bateria de retrets, d’aquest tacticisme. No donem motius perquè s’il·lusionin”, ha assegurat.

Torra i la repressió

Rovira també ha criticat el president Quim Torra per haver dit ahir que "alguns" no lluiten contra la "repressió", en referència als republicans: "Jo fa dos anys que estic a l'exili i tinc companys a la presó, i seguim lluitant al peu del canó", ha reblat.

També s'adreçat al president en relació amb el que ha provocat la seva inhabilitació com a diputat, la negativa a retirar una pancarta en període electoral. Rovira ha indicat que "quan s'inicia una desobediència de forma individual i es vol convertir-la en col·lectiva, abans hem de parlar-ho entre tots". Això és així, ha assegurat, perquè una desobediència individual "no ha d'anar en contra de nosaltres mateixos", ha advertit.

Tripartit

La possibilitat d'un futur govern tripartit amb el PSC i els comuns ha estat rebutjada per Rovira, que ha carregat contra Miquel Iceta per no haver visitat en dos anys ni els presos ni els exiliats als quals, ha dit, considera que són uns delinqüents.