La secretària general d'ERC, Marta Rovira, no veu cap mena de "contradicció" en el fet que ERC es manifesti a les portes de la cimera hispanofrancesa a Barcelona i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, participi en la rebuda del mandatari espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron. Des de Ginebra, Rovira ha assegurat que, malgrat les crítiques, viuen la situació amb "absoluta normalitat". "Volem ser presents arreu i això ERC no ho viu com una contradicció sinó com una oportunitat", ha dit. En aquest sentit, ha rebutjat que sigui una incongruència, assegurant que els republicans no ho veuen així. "Ho vivim de meravella", ha afirmat.

🔴 Cimera hispanofrancesa a Barcelona, DIRECTE

La manifestació d'aquest dijous ha deixat escenes d'escridassades i xiulets contra el president d'ERC, Oriol Junqueras, però Rovira no ha volgut entrar a valorar-les. L'exiliada ha tret ferro a l'assumpte i ha centrat la seva atenció en altres qüestions. "Volem ser al carrer, a les mobilitzacions, per dir el que toca dir davant d'un govern espanyol i francès que ens limita i ens sotmet la nostra capacitat de ser com a país i progressar", ha afirmat. En aquest sentit, ha afegit que "i tant" que volen ser, també, en una la cimera que es fa a Catalunya per poder dir el que diuen "a fora": "Amnistia, fi de la repressió política, autodeterminació, referèndum i democràcia". Rovira també ha aprofitat per presumir d'ERC, assegurant que no tots els partits tenen el poder de mobilitzar la gent i, alhora, la "valenta" i la "fermesa" d'entrar a la cimera per donar el mateix missatge.

D'altra banda, Rovira ha evitat pronunciar-se sobre el seu possible retorn a Catalunya i s'ha limitat a dir que ERC ha aconseguit la derogació del delicte de sedició però que ara "s'ha generat un camp de contradiccions", en clara referència a la posició de la fiscalia i l'advocacia de l'estat espanyol. "Mentre nosaltres fem esforços per canviar les coses, els repressors continuen amb la mateixa voluntat de limitar els nostres drets. Quan tothom hagi opinat, nosaltres prendrem les nostres decisions i donarem la nostra", ha afirmat. I sobre l'obertura dels passos fronterers entre Espanya i França (un dels punts que Pere Aragonès va demanar abordar a la cimera), Rovira ha criticat que estiguin tancats "sense cap mena de raó ni de motiu", i ha advertit que això podria contradir les directrius de l'espai Schengen.

Amb la mirada posada en les municipals

Rovira ha fet aquestes declaracions des de Ginebra, on s'ha reunit amb diversos caps de llista de les comarques gironines per a les municipals d'aquest any. La secretària general d'ERC ha dit que la demarcació de Girona és una "representació" de tot Catalunya amb grans infraestructures que donen servei al país sencer. També ha dit que estan treballant amb "intensitat" per unes eleccions que són molt importants pel país.