El fiscal del Tribunal Suprem Álvaro Redondo va fer un primer informe en el qual considerava que hi ha indicis del delicte de terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic, en entendre —després de llegir l'exposició raonada del jutge Manuel García-Castellón que els controladors aeris de l'aeroport del Prat haurien quedat segrestats per la gran mobilització ciutadana del 14 d'octubre de 2019, contra la sentència del Suprem als líders catalans. Redondo, en informar-se millor, ha vist que els controladors aeris no van perdre la seva llibertat de moviments, tot i les dificultats per la protesta, i per això, al final, va descartar el delicte de terrorisme, segons han informat fonts fiscals a ElNacional.cat. 

Precisament, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en la seva visita a Barcelona aquest dimecres ha qualificat de "traïció a la companyonia" que es filtrés als mitjans de comunicació l'esborrany. També ha negat que obligués Redondo a canviar el seu parer. Segons fonts properes al cas, Redondo va enviar l'esborrany sobre el cas de Puigdemont a un dels dos presidents de la junta de fiscals del Suprem, Fidel Cadena, i aquest l'hauria passat a altres col·legues, com els que van participar en el judici de l'1-O, com ara Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal, i un d'ells a la premsa.

Tesi del jutge

El titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional manté els indicis de terrorisme per dos motius: el suposat bloqueig aeri al Prat i la mort d'un ciutadà francès per un atac de cor, tot i que els serveis mèdics i una jutgessa han descartat que aquesta mort tingui relació amb la protesta ciutadana. El magistrat García-Castellón va activar la investigació de la causa de Tsunami, el 6 de novembre passat —coincidint amb l'acord de Junts i el PSOE per l'amnistia— amb la imputació del president Puigdemont, la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira, el diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, i altres nou persones més. El jutge, inclús, ha preguntat a l'OTAN sobre la seguretat aèria aquell dia de la manifestació.

Fiscal en contra

El fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballoha realitzat dos informes molt crítics amb el jutge García-Castellón, en considerar que els indicis que s'imputen als investigats de Tsunami només podrien encaixar en el delicte de desordres públics greus. I, fins i tot, detalla que ni la Guàrdia Civil en els seus informes no imputa cap acció al president Puigdemont. També li ha retret al magistrat que no esperés la resposta de la sala penal de l'Audiència Nacional sobre el seu recurs i elevés la causa al Suprem.

En aquest sentit, el fiscal general de l'Estat ha manifestat als periodistes, aquest dimecres, que no vol opinar de la causa de Tsunami, que la divisió d'opinions no és estrany i ho ha comparat amb els vots particulars que fan els jutges en una sentència. Amb tot, Álvaro García Ortiz ha indicat que l'expert en terrorisme és el fiscal de l'Audiència Nacional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!