El fet que Alberto Núñez Feijóo s'obri a atorgar un indult condicionat al president a l'exili, Carles Puigdemont, ha sacsejat l'actualitat política. Després de transcendir aquest moviment dels populars, totes les mirades estaven posades a Junts per Catalunya. En una compareixença posterior a l'executiva ampliada del partit, el portaveu Josep Rius ha remès a la carta de Puigdemont que aquest diari va publicar dirigida als eurodiputats. En la missiva, el president sosté que si Junts hagués permès la investidura de Feijóo, tots els "espectacles" s'haurien estalviat i alertava que d'això en parlaria "quan toqués", sentenciant amb un eloqüent: "Com en la trama russa, tot se sabrà". Rius ha mantingut aquesta incògnita i ha avisat que "la veritat sempre s'acaba sabent". El també vicepresident del partit ha esquivat en tot moment entrar en concrecions i ha insistit al llarg de la roda de premsa que el que havien de dir sobre les trobades amb el PP ja ho han dit, amb un matís molt suggerent i que manté la incògnita: "Si hem d'afegir alguna cosa més sobre tot aquest tema, ja ho afegirem".

Al llarg de la seva intervenció, Rius ha manifestat que el seu partit es reuneix "amb tothom qui li demana reunir-se", amb l'única excepció de Vox. En aquest context, també ha volgut remarcar que les seves peticions —la llei d'amnistia o la resolució del conflicte polític a través del referèndum d'autodeterminació— són demandes que formulen tant al PSOE com al PP i, per tant, que no diferencien "entre les peticions a un interlocutor o a un altre". Preguntat, també, per l'opinió que li mereix a Junts un hipotètic indult condicionat al president Puigdemont que impliqués retre comptes davant la justícia espanyola, compliment de la condemna, sol·licitud d'acollir-se a la mesura de gràcia i una renúncia explícita al referèndum i la via unilateral, el portaveu dels juntaires no ha volgut fer cap consideració.

 

Junts es desmarca dels "blocs polítics" i eleva el pols amb la seva agenda pròpia: "L'aplicarem peti qui peti"

Arran d'aquestes informacions, el qui també és el portaveu adjunt de Junts al Parlament ha volgut remarcar que la formació "no forma part de cap bloc polític espanyol": "Nosaltres no devem res ni al PP ni al PSOE, l'objectiu principal és resoldre el conflicte polític mitjançant un referèndum d'autodeterminació i donar resposta als reptes i problemes que tenen tots els ciutadans". D'aquesta manera, Josep Rius ha assenyalat que Junts no forma part "ni del bloc del govern actual ni tampoc de l'oposició, no es pacta per estabilitzar cap govern ni tampoc per erosionar des de l'oposició".

En paral·lel, el regidor de l'ajuntament de Barcelona ha indicat que el partit té una "agenda pròpia molt clara" i ha avisat que la pensen aplicar "peti qui peti": "No funcionem per pressions externes, ens és igual el que diguin els jutges, fiscals o alguns mitjans de comunicació, pensem dur a terme el compromís que vam adoptar amb els ciutadans a les urnes".

Insten el PSOE a passar "de les paraules als fets" amb una llei d'amnistia que sigui més "robusta"

A l'agenda política de Junts hi ha la important negociació amb el PSOE i la resta de socis que donen suport a la llei d'amnistia per arribar a un acord que no va ser possible farà ara dues setmanes i que va fer retornar el dictamen de la norma a la comissió de Justícia del Congrés. Els juntaires insisteixen en la seva posició i reclamen al PSOE que passi "de les paraules als fets" amb una llei d'amnistia que compleixi amb un doble objectiu: "Que sigui integral i abarqui el conjunt de persones afectades, i que sigui d'aplicació immediata". Amb tot, Rius s'ha mostrat confiat que queden "dies" per negociar i que centraran "tots els esforços" a fer-ho possible.

Segona reunió amb el Govern pels pressupostos

D'altra banda, el vicepresident juntaire ha anunciat que el grup parlamentari mantindrà aquest dijous al migdia, al Palau de la Generalitat, una segona reunió amb el Govern pels pressupostos de 2024. Aquesta trobada es produirà dos mesos després que es produís la primera —va ser el 14 de desembre—. Josep Rius ha explicat que presentaran a l'executiu una proposta "factible, realista, ambiciosa i que doni solució als problemes" de Catalunya, com la "reducció de la pressió fiscal i millorar les condicions de vida" de la ciutadania. Rius s'ha queixat de la lentitud del Govern per negociar aquests nous comptes: "Ens preocupa que haguem arribat a mitjans de febrer i encara no hi hagi un acord. A aquestes alçades, l'any passat ja havíem celebrat una desena de reunions i enguany, farem la segona". També des del partit carreguen contra un intent de "canvi de cromos" entre ERC i el PSOE pels pressupostos catalans i espanyols, una "subhasta" que creuen que "els ciutadans no es mereixen".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!