La revelació en plena campanya electoral per a les eleccions gallegues sobre els contactes entre el PP i Junts per Catalunya en el marc de les negociacions per la investidura (fallida) d'Alberto Núñez Feijóo, a partir dels quals els populars van arribar a estudiar una llei d'amnistia, ha sacsejat el taulell. Aquest dilluns, des d'ERC han reclamat que es posi llum sobre aquestes converses, que van tenir lloc el passat mes d'agost, i que s'expliqui el seu contingut, alhora que han recordat que també van rebre una trucada dels populars en el marc de les negociacions per la investidura de Feijóo: "Nosaltres també vam rebre una trucada del PP i ja vam dir que no negociarem amb ells", ha assegurat la portaveu d'Esquerra Raquel Sans en roda de premsa. "ERC parla per ella mateixa i som els que no pactarem mai amb els de l'"a por ellos" o els de l'Operació Catalunya", ha insistit la republicana. El passat mes d'agost, el PP va anunciar que es voldria reunir amb el grup parlamentari d'Esquerra al Congrés, però els de Rufián s'hi van tancar en banda. 

ERC vol transparència i conèixer els oferiments del PP

En la mateixa línia, tot i que Sans ha evitat reclamar res a Junts, sí que ha assegurat que els agradaria que hi hagués "el màxim de transparència possible" respecte d'aquests contactes, per saber "quines coses es van posar sobre la taula a canvi de la investidura de Feijóo". En aquest sentit, ha tret pit de la posició del seu partit durant les negociacions després de les eleccions generals, assegurant que sempre van tenir "una ruta molt clara amb una sèrie d'acords als quals havíem d'arribar" per investir Pedro Sánchez, que passaven per l'amnistia, el traspàs de Rodalies i posar fi al dèficit fiscal. 

Davant les confessions inesperades del PP sobre els seus contactes amb Junts per Catalunya, que també inclouen un possible indult condicionat al president Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica, des d'ERC recorden que aquesta mesura de gràcia va ser útil quan "hi havia companys a la presó", en referència als presos polítics que van ser indultats el 2021. "Van ser la primera fase per a poder avançar cap a una amnistia per a tothom", ha reflexionat Sans, lamentat que aquesta encara no s'ha pogut aprovar, precisament, pel no de Junts ara fa pràcticament dues setmanes al Congrés dels Diputats: "Portem dues setmanes de dilació en una llei importantíssima per a posar fi a la repressió i iniciar la resolució del conflicte polític", s'ha queixat Sans, en línia amb el que ha anat expressant el seu partit en els darrers quinze dies, en què la llei ha quedat congelada.