La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha explicat que no descarten avançar el referèndum de setembre del 2017 si es produeixen determinats escenaris com inhabilitacions: “La inhabilitació de Forcadell seria un escenari límit, la inhabilitació ens hauria de fer prendre una decisió però ja la prendrem quan calgui”, ha contestat en una entrevista a Els Matins sobre les apel·lacions de la CUP.

Sobre la possibilitat, suggerida per la CUP, que si hi ha inhabilitacions de càrrecs electes es pugui avançar el referèndum d'independència, Rovira ha indicat que en principi "tenim unes dates decidides, finals de setembre, però hem de preveure tots els escenaris possibles" entre ells el de la possible inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Rovira és la primera alta dirigent de JxSí que s’obre a aquesta possibilitat.

Preguntada sobre una possible desconnexió en dos temps, tal com suggerien alguns parlamentaris les darreres setmanes, Rovira ha dit que “s’està estudiant si la llei de transitorietat garanteix un referèndum amb absolutes garanties”, i ha assegurat que el full de ruta s’ha millorat amb l'actual proposta de referèndum.

Operació Diàleg

Rovira ha afegit que l’Operació Diàleg iniciada per l’Estat espanyol és “una estratègia de netejar la façana però els fets són sempre els mateixos”, i ha posat com a eix vertebrador de les negociacions el referèndum: “El nostre diàleg serà entorn del procés d’independència. El referèndum és condició intrínseca i inherent per asseure’s”.

Ha criticat l’Estat espanyol per citar lletrats del Parlament: “La visió de l’Estat és cridar-los a declarar i fer-los comprometre. Les nostres decisions són polítiques i això que practiquen no és diàleg”, alhora que ha qualificat de “maniobra” la decisió d’obrir el diàleg.

Per Rovira, la negociació entre l’Estat espanyol i el Govern hauria de ser de “caràcter bilateral”, i ha manifestat que no li sembla “adequat” compartir l’agenda amb la resta de comunitats autònomes. També ha instat l’Estat a comportar-se amb responsabilitat i assumint la situació.

“Tenim un mandat democràtic que deia que es vol un referèndum i això és un procés democràtic i legal. El diàleg ha d’anar entorn d'això i no fer com si en aquests tres últims anys no hagués passat res”, ha conclòs.

6 de desembre

Rovira ha explicat que la postura del seu partit és treballar i obrir els diversos ajuntaments on tenen presència aquest dimarts en el Dia de la Constitució, encara que ha destacat que la responsabilitat política haurà de ser únicament dels càrrecs electes deixant al marge el cos funcionarial.

Ha assegurat que s’han adherit a la postura de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) per obrir i treballar als municipis aquest dimarts, i ha destacat  que els ajuntaments són contraris a la judicialització de determinades lleis com la de pobresa energètica.

Reforma constitucional

Sobre quina seria la posició d’ERC davant d’una possible reforma constitucional, Rovira ha insistit que l’objectiu del grup al Congrés és “evidenciar que l’Estat espanyol és l’immobilista, hi ha absència de canvi i s’allunyen del ciutadà”, al mateix temps que ha reivindicat la República catalana com a “única possibilitat” per revertir la situació.

Al mateix temps, ha declarat que “l’objectiu d’ERC no serà obrir una ponència” per tal de reformar la constitució, i ha valorat com a “pur maquillatge” aquesta reforma constitucional, en cas de produir-se.

Pressupostos

Preguntada sobre si la nova proposta pressupostària acontentaria determinats sectors de la CUP que demanen més inversió social, progressivitat fiscal i una ruptura amb l’Estat espanyol, Rovira ha assegurat que els tres punts es compleixen: “Hi hauran 1.700 milions per revertir retallades i per inversió social com sanitat, educació i transport i amb això comencem a revertir la tendència”.

Ha anunciat que les negociacions entre JxSí i la CUP continuaran les pròximes setmanes, però ha avisat: “Tornarem a negociar amb la CUP, però la proposta actual és fruit de mesos de negociació”.