Marta Pascal, coordinadora general del PDeCAT fins al juliol de 2018, s'ha desmarcat clarament del seu partit, fins al punt d'arribar a afirmar que es planteja la possibilitat de crear una nova formació política, tot argumentant que hi ha "molta gent que se sent òrfena". En una entrevistaLa Vanguardia ha explicat que el motiu principal del seu distanciament és el que considera la "subordinació" del PDeCAT al president Carles Puigdemont. "Catalunya no es pot dirigir des de Waterloo", ha explicat.

Pascal ha afirmat que es considera independentista, però ha afirmat que no es pot treballar "des de l'emotivitat desbordada i l'antipolítica". Ella aposta per "l'aprofitament de l'autogovern", i creu que cal pensar en el llarg termini i treballar "amb paciència", per a "l'única solució possible a Catalunya: un referèndum acordat".

Pascal ha aprofitat aquesta entrevista per desvelar les diferències que l'han separat de Carles Puigdemont en els darrers temps. Ha afirmat que el president exiliat no hauria volgut que el seu partit votés a favor de la moció de censura a Rajoy, però que des del PDeCAT van aconseguir imposar-se al seu criteri. Cosa que no van aconseguir amb la negociació dels pressupostos amb el PSOE i Podemos, perquè Pascal i els seus ja havien perdut el control del partit.

Pascal també ha afirmat que ella va defensar la necessitat de convocar eleccions després de l'1 d'octubre per evitar el 155. Es mostra indignada perquè "vam fer massa concessions a la CUP" (i cita com a exemple la renúncia de Mas). En canvi Pascal reconeix la col·laboració estreta i satisfactòria que va tenir amb Pablo Iglesias al Congrés.