El paper de la dona de l'expresident Jordi Pujol en el cas que investiga la família cada vegada té més importància. Marta Ferrusola utilitzava paraules clau a l'hora de fer transferències a la Banca Reig d'Andorra, tal com informa la Ser i El Mundo, que expliquen que Ferrusola s'adreçava suposadament al responsable bancari com a "Reverend Mossèn", mentre que ella es feia dir "mare superiora de la congregació" i es referia al seu fill Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de la família, com "el capellà".

El 14 de desembre del 1995 ja es va dirigir així al banc quan va ordenar una transferència. Ferrussola va demanar un traspàs de 2 milions de pessetes al compte del "capellà de la parròquia". "Sóc la mare superiora de la congregació, voldria traspassar dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà [Jordi Pujol Jr.]. Ell els dirà on col·locar-los", escrivia al document bancari. De fet, Pujol Ferrusola era, segons el jutge, el principal "encarregat de col·locar i moure la fortuna familiar".

madre superiora

Aquest és el document que fa pocs dies la Fiscalia ha aportat al jutge José de la Mata, i que l'han portat a atribuir a la dona de l'expresident un "paper actiu" en el cas.

Benefici no justificat

L'informe de la UDEF afirma que la família Pujol va obtenir un "benefici econòmic no justificat" de 69 milions d'euros als seus comptes d'Andorra des del 1990, any en què van engegar l'operativa per ocultar "grans sumes [de diners] d'origen desconegut".

En 102 pàgines, la UDEF posa en relleu que totes les actuacions de la família "s'emmarquen en un delicte d'organització criminal, ja que actuava com un grup organitzat que estava desenvolupant una activitat presumptament il·lícita". 

La finalitat de tots aquests actes per blanquejar diners era, segons la UDEF, "buscar un benefici econòmic no justificat". Pujol hauria registrat 2,84 milions d'euros i la seva dona 683.139 euros, mentre que la resta de fills havien registrat quantitats bastant similars. La xifra més gran es correspon amb el primogènit, que hauria obtingut 54,5 milions d'euros en pessetes, euros, dòlars, marcs alemanys i lliures esterlines, seguit de la seva exdona Mercè Gironès, que va obtenir 3,7 milions d'euros.

Imputada

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com a investigada (imputada) la dona d'Oriol PujolAnna Vidal, perquè aclareixi per què el 2008 es va convertir en cotitular de dos comptes del seu marit a Andorra.

En un acte el magistrat que investiga la família Pujol per la seva fortuna al Principat ha emplaçat la dona del fill de l'expresident català el pròxim 17 de maig a les 11.00 hores per dos comptes que Oriol Pujol tenia (com la resta dels seus germans) a l'entitat Andbank des del 1992, dels quals el 2008 va passar a ser cotitular la seva dona.