El Marroc ha acabat fent trontollar el govern d'Andalusia, presidit pel popular Juan Manuel Moreno. El partit ultra Vox ha anunciat que retira el suport a l'executiu del PP i Cs, després que la consellera de Polítiques Socials, Rocío Ruiz, ha confirmat que auxiliarà Ceuta davant l'enorme problemàtica generada per l'existència d'almenys 800 menors marroquins a la ciutat després de la crisi migratòria desencadenada dilluns.

Amb la seva decisió, Vox deixarà de secundar les propostes del govern autonòmic, com la futura llei de pressupostos, i també perilla una futura investidura.

"Comencem un nou temps i qualsevol iniciativa que no porti la signatura de Vox no tindrà el nostre suport", ha indicat el dirigent de Vox Manuel Gavira en declaracions a Canal Sur, en què ha subratllat que en aquests moments el Govern d'Andalusia és absolutament fràgil i que "l'estabilitat no hi existeix com a tal".

Després d'insistir que el seu grup reclama des de fa mesos un avançament electoral per la "inestabilitat" que veu a Ciutadans, Gavira ha apuntat que la "distància" amb l'Executiu l'ha marcada la consellera Ruiz, quan ha anunciat que Andalusia acolliria aquests menors i ha dit que els estava esperant.

"Tenim un acord i ells saben la nostra posició en aquest tema tan sensible", ha criticat Gavira, que ha insistit que el que ha passat a Ceuta "no té a veure amb una crisi humanitària" sinó que és "una invasió en tota regla", per la qual cosa s'ha preguntat: "¿Serem còmplices d'això?"

Andalusia acollirà finalment tretze menors no acompanyats procedents de la xarxa de tutela de Ceuta, però no els últims arribats. Ruiz ha explicat que aquesta decisió es produeix després d'analitzar amb deteniment la situació que viu Ceuta, on uns 8.000 immigrants han aconseguit accedir des de dilluns, entre ells uns 1.500 menors.

"Andalusia és una terra solidària que compleix amb les seves obligacions legals i morals", ha afirmat la consellera, que ha recordat que, "des del primer moment, la conselleria i el govern andalús han manifestat que Andalusia compliria amb la seva obligació legal d'atendre els menors com estableixen totes les lleis nacionals i internacionals, però també com una obligació moral i humanitària".