L'ambaixadora marroquina a Espanya, Karima Benyaich, cridada a consultes aquest dimarts a Rabat, "no tornarà mentre duri la crisi, i la crisi durarà mentre continuï la seva veritable causa", que és l'entrada del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, en territori espanyol, "en condicions indignes per a un estat de dret" i la seva no compareixença davant la justícia espanyola, segons ha declarat aquest dijous el ministre marroquí d'Exteriors, Naser Burita, en una compareixença restringida davant de la premsa.

En la primera referència d'un responsable marroquí a l'allau migratòria sobre Ceuta dels passats dies ―8.000 arribades en 48 hores―, Burita ha dit que es va deure "a un context de fatiga del dispositiu policial marroquí després de les festes del final del ramadà", però també a "la inacció total de la policia espanyola", que, segons ell, es desplega a raó d'un policia per cada cent agents marroquins a les zones frontereres.

Grup jovenes migrants marroquies Tarajal Ceuta / Europa Press

Grup de joves migrants després de creuar la frontera de Ceuta / Foto: Europa Press

A més, ha lamentat repetidament "la campanya d'hostilitat mediàtica" dels mitjans espanyols, públics i privats, contra el Marroc mitjançant "la mobilització de tots els mitjans amb termes inacceptables i amb intervenció de vegades d'alts responsables".

Ghali, la causa de tot

Burita ha aclarit que el malestar del Marroc amb Espanya data exactament del 17 d'abril, quan Brahim Ghali va ingressar en un hospital espanyol amb una identitat falsa i un passaport fals, ha denunciat. "Per què no ens van avisar, ni tan sols 48 hores després? No érem socis importants, veïns i amics?".

"I si Espanya no respon a les nostres preguntes, que ho faci davant de la seva opinió pública ―ha continuat―. Per què aquest senyor no ha estat encara cridat per la justícia espanyola?" (que l'ha citat a comparèixer l'1 de juny, vist el seu delicat estat de salut). "Les 'raons humanitàries' (invocades per Espanya per acollir Ghali) mai no van dictar que es desactivi la justícia", ha insistit.

EuropaPress 3430056 brahim gali president rasd secretari general front polisario

El líder del Front Polisario, Brahim Ghali / Foto: Europa Press

"Espanya ha d'explicar també a Europa com una dona violada (suposadament per Brahim Ghali) ha d'esperar que els ministeris d'Exteriors d'Espanya i Algèria es coordinin" per trobar una solució al seu cas.

Resposta a Robles

En resposta a la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, Burita ha mostrat el seu disgust perquè va pronunciar la paraula "xantatge": "Xantatge? I per què ho faríem? Amb quina finalitat? No procedim amb xantatges, som clars en les nostres postures".

"Nosaltres no tenim complexos, però aquesta agressivitat mostra que és Espanya la que té complexos contra el Marroc", ha afirmat. "En els últims dies hem assistit a una hostilitat mediàtica inèdita, feta de falòrnies, instrumentalització, mobilització de tots els mitjans, públics i privats, amb termes inacceptables com xantatge, agressió o país subdesenvolupat", ha subratllat.

 

Imatge principal: L'ambaixadora marroquina a Espanya, Karima Benyaich / Foto: Europa Press