El Marroc ha vetat aquest divendres l'entrada de tres diputats catalans al Sàhara Occidental. Es tracta de la portaveu del grup de Catalunya en Comú Podem, Susanna Segovia, el diputat d'ERC Ferran Civit i el diputat de la CUP Vidal Aragonès.

Segons ha denunciat el grup dels comuns i la mateixa Segovia, les autoritats marroquines no els han ni deixat baixar de l'avió mentre viatjaven en qualitat de representants de l’intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara del Parlament de Catalunya.

"Què amaga el govern del Marroc que no deixen baixar de l'avió a diputats catalans? Per què no ens deixen parlar amb organitzacions de defensa dels drets humans del poble sahrauí?", ha denunciat la portaveu dels comuns.

El viatge coincideix amb el 44è aniversari de la proclamació de la independència de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i ha estat organitzat per Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. 

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha reconegut, en reiterades ocasions, el dret del poble sahrauí a la seva autodeterminació com a últim pas d'un procés de descolonització que fa anys que persisteix. Tanmateix fa més de quatre dècades que el conflicte està congelat i, mentrestant, el poble del Sàhara Occidental, separat i aïllat, continua sense poder exercir el dret a l'autodeterminació.

Torrent ho lamenta

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha lamentat que el govern marroquí hagi denegat l'entrada al país de diputats catalans. Torrent, al costat de la coordinadora de l'intergrup, Adriana Delgado, ha denunciat i lamentat l'actitud del govern marroquí. A la delegació també hi havia representants d'entitats que treballen pels drets humans.

Segons subratlla el president de la cambra catalana, el viatge comptava amb el suport de tots els grups parlamentaris i havia estat autoritzat per la mesa del Parlament. La visita "institucional" coincidia amb el 44è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, segons s'ha subratllat des de la cambra.

És previst que la delegació aterri a Las Palmas de Gran Canària aquest divendres al vespre, des d'on tornarà cap a Barcelona.