La campanya del PSC està sent marcada per una forta presència del castellà, el qual s'imposa aviat en tots els actes on intervé un membre del govern espanyol. El que s'ha celebrat aquest dimecres a Barcelona amb la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, no ha estat una excepció. "Farem aquest acte en castellà perquè tenim aquí la ministra i com el que volem és que tot el món ens entengui i puguem tenir una conversa àgil i fàcil doncs es farà amb castellà", ha avisat la diputada socialista al Parlament Alicia Romero.

En el seu torn, la ministra Maroto no ha dubtat en menysprear el pla del Govern pels fons europeus, qualificant-lo de "propaganda". Es tracta de l'informe Next Generation Catalonia que l'Executiu va presentar ahir i que recull els 27 projectes catalans candidats a obtenir recursos dels fons Next Generation EU.

Els projectes han estat seleccionats per la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO) d'entre 542 propostes presentades per administracions públiques, empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector. La proposta de projectes estan quantificats en uns 41.000 milions d'euros i es farà arribar al govern espanyol.

"El document que va presentar ahir la Generalitat és propaganda, no es pot qualificar d'una altra manera. Hem de ser molt rigorosos i el govern d'Espanya està treballant i dedicant moltes hores en invertir aquests 140.000 milions d'euros en projectes, i oportunitats", ha advertit ja la ministra.

Crítica a ERC i el PP

Sobre aquest mateix tema, la ministra ha criticat que PP ERC votessin en contra en el Congrés d'agilitar els fons europeus i ha qualificat el seu vot de "tàctica partidista" producte de la campanya electoral catalana. "Això no es fa per l'interès general, per resoldre els problemes de la gent. Cal dir als catalans que no val, que el que val és el projecte d'en Salvador. Són moltes les hores que dediquem", ha relatat.

Així doncs, Maroto ha mostrat el seu suport al candidat socialista al 14-F, Salvador Illa, perquè guanyi els comicis i, al capdavant de la Presidència de la Generalitat, superi "la incertesa política" que considera que ha generat l'actual Govern i recuperi el lideratge industrial de Catalunya. "La indústria ha de ser protagonista de qualsevol projecte de futur i Catalunya té el desafiament de recuperar el lideratge industrial que ha tingut en el passat i que ha perdut", ha recalcat la ministra, que ha destacat el pla industrial que Illa porta en el seu programa.

Per a Maroto, el repte d'Illa és "deixar enrere la incertesa política que és un llast per a la recuperació", ha dit després de recordar que més de 4.000 empreses han abandonat Catalunya des de 2017, any en què es va produir el referèndum de l'1-O.